برای مشاوره در خصوص مهارت های شغلی
برای مشاوره در خصوص مهارت های شغلی
دانشجویانی که از رشته های مختلف دانشگاه های سراسر کشور فارغ التحصیل شدند و سایر افراد جویای کار، همیشه به دنبال راهی برای یافتن شغل ایده آل و مناسب خود هستند. در این میان داشتن استعداد لازم و مهارت های کاری کافی، کمک شایانی به یافتن کار دلخواه می نماید. استعداد یک ویژگی ذاتی و درونی بوده و مهارت های شغلی کاملا اکتسابی بوده و افراد با آموزش و یادگیری می توانند این مهارت ها را تقویت کرده و پرورش دهند.
به منظور تقویت مهارت های این حوزه، متقاضیان ابتدا باید این مهارت را شناخته و با راه های پرورش آنها آشنا شوند. از این رو در متن مقاله ابتدا به معرفی مهارت های شغلی و انواع آن پرداخته شده و سپس بهترین مهارت های شغلی معرفی شده است در ادامه سایت آموزش و لیست پرکاربردترین دوره های یادگیری مهارت های شغلی دارای بازار کار مناسب توضیح داده شده است.
مهارت های شغلی چیست؟
داشتن استعدادها و توانمندی های ذاتی، به افراد در تحصیل، کار و زندگی کمک زیادی کرده اما بدون داشتن مهارت های کافی برای انجام فعالیت های مختلف، یافتن شغلی ایده آل و موفقیت در آن کار امکان پذیر نمی باشد. در کنار داشتن استعدادهای ذاتی، افراد باید به فکر تقویت مهارت های خود و در نتیجه پرورش قدرت ذهنی و استعدادهای خود باشند. این مهارت ها با کسب آگاهی و شناخت تقویت شده و کاملا یک ویژگی اکتسابی محسوب می شوند.
به مهارت های عمومی و اختصاصی لازم برای داشتن شغلی ایده آل و موفقیت در کسب و کار، مهارت های شغلی گفته می شود. برخی مهارت های شغلی از طریق تحصیل در دانشگاه به دست آمده اما برخی دیگر با گذراندن دوره های مختلف و کسب تجربه های عملی، تقویت شده و با یادگیری موارد علمی و عملی، پرورش داده می شوند. بنابراین داشتن آموزش صحیح و تمرین زیاد، نقش بسزایی در ارتقای مهارت ها دارد.
داشتن بهترین مهارت های شغلی عمومی و تخصصی برای افرادی که تازه فارغ التحصیل شده یا افرادی که مدتی است شاغل بوده و در پی ارتقای شغلی هستند، لازم می باشد. کارفرمایان بیشتر از مدرک تحصیلی و سابقه درسی و کاری کارجویان، به داشتن مهارت های شغلی لازم و کافی آنها اهمیت داده و اولویت استخدام را برای افرادی که مهارت های کاری متناسب با شغل مورد نظر را دارند، قرار می دهند.
بنابراین می توان گفت لازمه یافتن شغلی ایده آل و کسب موفقیت در آن و همچنین راه اندازی کسب و کاری پر بازده، داشتن مهارت های مناسب می باشد. در گام اول افراد برای دست یافتن به جایگاه شغلی دلخواه خود، باید با انواع مهارت های شغلی و برکاربردترین آنها آشنا بوده تا در پی یادگیری آنها بروند. در بخش بعدی مقاله انواع این مهارت ها توضیح داده شده است.
انواع مهارت های شغلی
همان طور که در بخش قبل توضیح داده شد، مهارت ها بر خلاف استعدادها، یک ویژگی اکتسابی بوده و با یادگیری و تمرین، پرورش داده می شوند. مهارت های عمومی و تخصصی که برای رسیدن به جایگاه شغلی دلخواه و کسب موفقیت در آن کار لازم و ضروری است، مهارت های شغلی نامیده می شوند. این مهارت ها برای کارفرمایان بیشتر از سوابق تحصیلی و کاری اهمیت داشته و در اولویت بندی استخدام افراد، این نوع از مهارت ها بسیار موثر می باشد.
برای داشتن مهارت های شغلی لازم و کافی برای هر کار، ابتدا کارجویان باید از انواع آنها اطلاع داشته و آشنایی کافی را با این موضوع که این دسته از مهارت ها چه معنایی داشته و به چه کار می آید، داشته باشند. این مهارت ها در دو دسته نرم و سخت معرفی شده که در ادامه انواع مهارت های شغلی نرم و سخت به طور کامل توضیح داده شده است.
این دسته از مهارت های شغلی، بخشی از شخصیت فرد را تشکیل داده اما با این وجود با تمرین و تکرار و داشتن آموزش مناسب، می توان آنها را به بهترین نحو ممکن پرورش داد. این مهارت ها در واقع ویژگی های شخصیتی کارجویان محسوب شده و به همین دلیل برخی از افراد آنها را کم اهمیت می شمارند. این در حالی است که مهارت های شغلی نرم برای کارفرمایان بسیار اهمیت داشته، چرا که بدون داشتن این ویژگی ها، افراد نمی توانند سایر استعدادها و مهارت های تخصصی خود را بروز داده و در انجام وظایف کاری به مشکل بر می خورند.
مهارت های شغلی نرم که ارتباط تنگاتنگی با ویژگی های شخصیتی افراد دارند، عبارتند از:
وفاداری و دلسوزی
تعهد و مسئولیت پذیری
یادگیری و آموزش پذیری
تاب آوری و داشتن تحمل لازم در کارها
توانایی انجام کار تیمی و برقراری ارتباط گروهی
ارتباط کلامی و ارتباط نوشتاری
توانایی حل مسئله در شرایط پیچیده
داشتن نظم و دقت در انجام وظایف کاری
مدیریت زمان
رهبری و مدیریت موثر
مذاکره و متقاعد سازی
داشتن خلاقیت
این گروه از مهارت های شغلی، در واقع مهارت های تخصصی مورد نیاز برای انجام مشاغل مختلف می باشد. برخی از این مهارت ها برای تمامی مشاغل یکسان بوده و برخی دیگر مختص همان رشته شغلی می باشد.
از جمله مهارت های شغلی سخت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آشنایی کافی با فناوری های موجود در آن زمینه شغلی
تسلط بر امور علمی و عملی مورد نیاز هر رشته شغلی(برای مثال تسلط بر اصول سئو برای طراحان وب سایت ها)
آشنایی با یک زبان خارجی به خصوص زبان انگلیسی
تسلط بر مهارت های کامپیوتری خصوصا مجموعه آفیس
در این میان برخی از مهارت های نرم و سخت ذکر شده، اهمیت بالاتری داشته و سهم بیشتری در موفقیت شغلی دارند. این مهارت هایی که نقش پر رنگ تری در استخدام و کسب جایگاه شغلی دلخواه دارند، جزو بهترین مهارت های کاری قرار گرفته که در بخش بعدی مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
بهترین مهارت های شغل
تمامی مهارت های شغلی نرم و سخت، برای داشتن آینده شغلی ایده آل لازم و ضروری است. اما در این میان برخی از مهارت ها از اهمیت بیشتری برخوردارند. بهترین مهارت های شغلی آنهایی هستند که افراد بدون کسب این مهارت ها نمی توانند شغل مناسب خود را پیدا کرده یا به جایگاه شغلی دلخواه خود دست پیدا کنند.
مهمترین مهارت های شغلی از دیدگاه کارفرمایان، آن دسته از مهارت هایی هستند که برای انجام وظایف کاری ضروری می باشند. از جمله بهترین مهارت های کسب و کار که کسب آنها در موفقیت شغلی بسیار موثر است، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
مهارت های کار با کامپیوتر: از آنجا که در بیشتر وظایف کاری مشاغل مختلف، سیستم های کامپیوتری و برنامه های تخصصی نقش موثری دارند، کارجویان باید توانایی کار با کامپیوتر و برنامه های تخصصی رشته شغلی خود را داشته باشند. برای مثال یک مهندس برق باید بر نرم افزار اتوکد کاملا مسلط باشد. علاوه بر این، یک سری نرم افزارهای عمومی مانند مجموعه آفیس(word،excel، power point و ...) نیز وجود داشته که افراد بدون تسلط بر آنها نمی توانند موقعیت شغلی ایده آلی داشته باشند.
برخورداری از خلاقیت و نوآوری: داشتن خلاقیت و نوآوری در انجام وظایف کاری، از ملزومات کسب موفقیت شغلی می باشد. افرادی که در اجرای وظایف شغلی و حل مسائل مختلف، خلاقیت و نوآوری لازم را داشته باشند، نتایج بسیار بهتر و موثرتری کسب می نمایند.
توانایی انجام کار به صورت گروهی: از آنجا که بیشتر وظایف شغلی در شرکت ها و سازمان ها به صورت گروهی انجام می شود، توانایی قرار گیری در تیم و برقراری ارتباط مفید و موثر با سایر افراد گروه، نقش بسیار مهمی در رسیدن به اهداف سازمانی دارد. بنابراین هر فردی که به استخدام سازمان در می آید، علاوه بر مهارت های فردی، باید از مهارت های تیمی و گروهی قوی نیز برخوردار باشد.
آشنایی یا تسلط به زبانهای خارجی: تمامی نرم افزارهای مورد استفاده، منابع آموزشی و سایر ابزارهای شغلی در رشته های شغلی مختلف معمولا به زبان انگلیسی بوده و بدون تسلط بر این زبان، انجام وظایف شغلی بسیار سخت و ناممکن می شود. توانایی برقراری ارتباط بین المللی از طریق تسلط بر یک یا چند زبان خارجی، یک مهارت بسیار مهم در دنیای امروز محسوب می شود.
برخورداری از روابط عمومی بالا: دنیای امروز دنیای ارتباطات بوده و بدون برقراری روابط مفید و موثر با کارمندان، مشتریان، مدیران و سایر افراد، نمی توان به موفقیت شغلی دست پیدا کرد. بنابراین یکی از مهمترین ویژگی های هر فرد که بسیار مورد توجه کارفرمایان قرار گرفته، داشتن روابط عمومی بالا و قوی می باشد.
برای پرورش اکثر مهارت های ذکر شده، کارجویان می توانند در دوره های آموزشی مراکز معتبر شرکت نموده و مهارت های شغلی لازم را تقویت نمایند. در بخش های بعدی مقاله توضیحات کامل درباره این دوره ها و نحوه ثبت نام در آنها ارائه شده است.
سایت مهارت های شغلی
همان طور که پیش از این بیان شد، مهارت های شغلی یک سری ویژگی های شخصیتی قابل پرورش و همین طور یک سری قابلیت های اکتسابی هستند. برای تقویت این مهارت ها، افراد می توانند در دوره های آموزشی مختلف که توسط مراکز و موسسات معتبر برگزار می شود، شرکت نمایند. یکی از مراکز معتبر برگزاری دوره های آموزشی، سازمان فنی حرفه ای کشور می باشد.
کارجویان می توانند در دوره های سازمان فنی حرفه ای شرکت کرده و سپس در آزمون دوره مورد نظر شرکت نمایند. با قبولی در آزمون های فنی حرفه ای، افراد می توانند مدرک مهارت فنی حرفه ای را در دوره مورد نظر دریافت نمایند. متقاضیان برای ثبت نام در دوره ها و آزمون های مهارت های شغلی می توانند به سایت سازمان فنی و حرفه ای کشور به نشانی irantvto.ir مراجعه نموده و مهارت شغلی مورد نظر خود را از میان لیست دوره های فنی حرفه ای انتخاب نمایند.
برای ورود به سایت مهارت های شغلی سازمان فنی حرفه ای کشور روی لینک irantvto.ir کلیک نمایید.
همچنین مرکز جهاد دانشگاهی کشور نیز با برگزاری دوره های مختلف و آزمون های پایان دوره، مدارک معتبری به متقاضیان ارائه می کند. کارجویان برای تقویت مهارت های شغلی خود می توانند در دوره های دلخواه خود شرکت نموده و پس از قبولی در آزمون های کتبی و عملی، گواهینامه مهارت مورد نظر را دریافت نمایند. برای مشاهده لیست دوره های مهارت های شغلی و ثبت نام در آنها، داوطلبان باید به سایت مرکز جهاد دانشگاهی به نشانی jdrouyesh.ir مراجعه نمایند.
برای ورود به سایت مرکز جهاد دانشگاهی روی لینک jdrouyesh.ir کلیک نمایید.
دوره های برگزار شده در مراکز معتبر مانند سازمان فنی حرفه ای و جهاد دانشگاهی، عناوین بسیار متنوعی داشته که در این میان برخی از این دوره های کسب مهارت های شغلی از اهمیت بیشتری برخوردارند. در بخش بعدی مقاله مهمترین و پر کاربردترین دوره های مهارت های شغلی ارائه شده است.
دوره های مهارت های شغلی
داشتن هرگونه مهارت عمومی و تخصصی برای احراز مشاغل مختلف بسیار مهم بوده اما برخی از آنها اهمیت بالاتری داشته و بیشتر مورد توجه کارفرمایان قرار می گیرند. متقاضیان برای کسب مهارت های شغلی موثر و پرکاربرد، می توانند در دوره های آموزشی این مهارت ها شرکت کرده تا بتوانند برای استخدام در مشاغل دارای بازار کار مناسب اقدام نمایند. در ادامه لیست مهمترین و پرکاربردترین دوره های مهارت های شغلی که در سازمان فنی حرفه ای و جهاد دانشگاهی برگزار می شود، ارائه شده است.
لیست تعدادی از دوره ها | ||
سئو | بازاریابی دیجیتال | برنامه نویسی |
طراحی سایت | افیلیت مارکتینگ | تبلیغ نویسی |
طراحی گرافیک | پروپوزال نویسی | عکاسی و ویرایش عکس و فیلم |
حسابداری | مجموعه آفیس | تحلیلگر داده |
متخصص هوش مصنوعی | یادگیری ماشین | مشاوره و توسعه کسب و کار |
امنیت اطلاعات | مدیریت پروژه | متخصص پایگاه داده |
در جدول بالا تعدادی از دوره هایی که دارای بیشتری بازار کار در سال های اخیر بوده و انتظار می رود در آینده نیز بازار کار مناسبی داشته باشد، ارائه شده است. متقاضیان برای یادگیری این مهارت های شغلی یا تقویت آنها، می توانند در دوره های برگزار شده در مراکز معتبر از جمله سازمان فنی حرفه ای کشور و جهاد دانشگاهی شرکت کرده و گواهینامه هر یک از این مهارت ها را دریافت نمایند. بدین ترتیب می توانند به جایگاه شغلی مناسبی در هر یک از این حوزه ها دست پیدا کنند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص مهارت های شغلی داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام در متن مقاله در این خصوص توضیحاتی ارائه شده است.