برای مشاوره چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم
برای مشاوره چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم
افراد زیادی برای پیدا کردن یک شغل مناسب دچار تردید و شک بوده و به دلیل نداشتن اطلاعات کافی و عدم آشنایی با توانایی ها و شایستگی های فردی موفق به جستجوی بهترین کار نمی شوند. یکی از مهم ترین موارد در راهنمای انتخاب مشاغل این است که فرد به خودشناسی خوبی رسیده باشد و در مورد توانایی ها و علایق خود اطلاعات کافی را به دست آورد. بی توجهی به فاکتورهای مهم و همچنین تاثیر سابقه کار یا مدرک تحصیلی می تواند منجر به ناامیدی و نگرانی ها شده و به ضرر فرد متقاضی تمام شود.
در مورد این که چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم باید گفت فاکتورهای خاص و روش های مختلفی برای پیدا کردن مناسب ترین کار وجود دارند که در این مقاله به بررسی راهنمای انتخاب مشاغل و همچنین تاثیر سابقه کار و مدرک تحصیلی پرداخته شده است. افراد با مطالعه مقاله در پیش رو با تاثیر مهارت های فردی بر روی پیدا کردن کار مناسب نیز آشنا شده و اطلاعات کافی در مورد مهم ترین فاکتورها را به دست خواهند آورد.
فاکتورهای مهم در پیدا کردن شغل مناسب
برای پاسخ به این سوال که چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم، می بایست اشاره کرد، افراد ابتدا باید با فاکتورهای مهم در پیدا کردن شغل مناسب آشنا شده و در مورد آن ها اطلاعات کافی را به دست آورند. این موارد به چند دسته مختلف سن و جنسیت و توانایی ها تقسیم می شوند که در ادامه تمامی فاکتورها شرح داده شده است:
سن: در راهنمای انتخاب مشاغل باید گفت یکی از مهم ترین فاکتورها سن بوده و افراد باید با توجه به سن خود بهترین کار را انتخاب نمایند. معمولا برای استخدام دولتی و رسمی شرایط سنی وجود داشته و افراد تا حداکثر سن خاصی اجازه استخدام خواهند داشت. کارهای سخت و پیچیده که نیاز به توانایی جسمانی بالایی دارند، گاهی اوقات ممکن است برای افراد مسن تر مناسب نبوده و همچنین مشاغلی با ساعت کاری بالا برای افراد کم سن و سال نامناسب به حساب می آید.
جنسیت: برای استخدام در مراکز دولتی یا خصوصی در مقاطع شغلی مختلف گاهی اوقات شرط جنسیت نیز وجود دارد که افراد باید آن را رعایت کنند. برخی از مشاغل بیشتر مناسب آقایان بوده و برخی دیگر نیز معمولا به خانم ها واگذار می شوند که این مورد می تواند با توجه به شرایط مرکز استخدام کننده متفاوت باشد. برای مثال معمولا شرط جنسیت برای مقطع راننده آتش نشانی آقا بوده و برای استخدام در مهدکودک از نیروی خانم استفاده می شود.
توانایی ها و شایستگی ها: افراد برای استخدام در مراکز مختلف قبل از هر چیز باید توانایی ها و شایستگی های خود را سنجیده و مورد بررسی قرار دهند. هر شخصی باید یک مقطع شغلی مرتبط با توانایی خود انتخاب کرده تا به سازمان مربوطه ضرر نزده و همچنین در حین فعالیت دچار اضطراب و نگرانی نشود. برای مثال شخصی که در زمینه های کامپیوتری توانایی بالایی دارد، بهتر است در همین حوزه وارد بازار کار گردد.
مدرک و سابقه کار: متقاضیان و افراد جویای کار بهتر است شغلی متناسب با مدرک تحصیلی یا سابقه کار خود پیدا کنند. مدرک های دانشگاهی معمولا از اعتبار بالایی برخوردار بوده و به استخدام فرد در مراکز معتبر کمک می نمایند. ارائه مدرک تحصیلی مرتبط یا سابقه کار کافی نمایانگر شایستگی فرد بوده و باعث قانع کردن کارفرما می شود.
فاکتورهای مهم در پیدا کردن شغل مناسب ممکن است گاهی اوقات با توجه به مرکز استخدام کننده فرق داشته و تا حدی متفاوت باشند. هر شرکتی با توجه به شرایط و قوانین خود یک سری انتظارات از کارکنان داشته و بر اساس همان ها فاکتورهای مربوطه را تعیین خواهد نمود. بررسی آگهی جذب نیرو به افراد کمک می کند تا با فاکتورها و شرایط لازم برای دریافت پذیرش شغلی به طور کامل آشنا شوند.
چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم؟
در پاسخ به این سوال که چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم؟ باید گفت افراد پس از بررسی راهنمای انتخاب مشاغل باید با مراحل یافتن بهترین عنوان شغلی آشنا شده و اطلاعات کافی در این مورد را به دست آورند. تکمیل صحیح مراحل مربوطه و دریافت راهنمایی و مشاوره از افراد متخصص و خبره می تواند تاثیر زیادی بر روی استخدام در مراکز مناسب داشته باشد که لیست کلیه مراحل لازم عبارت است از:
تعیین هدف و برآورد انتظارات: افراد در مرحله اول باید هدف خود را استخدام معین کرده و همچنین انتظاراتی که از کارفرما و مرکز محل استخدام دارند را روی یک کاغذ بنویسند. آشنایی با هدف و انتظارات و توقع ها می تواند در پیدا کردن کار مناسب بسیار کمک کننده واقع گردد.
شرکت در تست های روانشناسی: یکی از بهترین روش های برای دریافت پاسخ این سوال که چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم شرکت در تست های خود شناسی می باشد. افراد با گذراندن تست های روانشناسی آنلاین می توانند علایق، توانایی ها و انتظارات خود را بهتر شناخته و در نهایت تصمیم گیری درست و بهتری داشته باشند.
دریافت مشاوره و راهنمایی: افراد جویای شغل در صورتی که دچار تردید و سردرگمی شده باشند، می توانند از مشاوران دارای تجربه کمک گرفته و راهنمایی دریافت کنند. مشاوران با توجه به شرایط و توانایی های متقاضیان فرصت های موجود را به آنان معرفی کرده و آن ها را در انتخاب بهترین مورد یاری می نمایند.
تدوین رزومه کاری: افراد در این مرحله باید برای خود یک رزومه کاری مناسب و اصولی تدوین کنند. معمولا مشاوران متقاضیان را در زمینه تدوین رزومه نیز راهنمایی کرده و کمک های لازم را ارائه خواهند داد. رزومه کاری معمولا نمایانگر تمامی شایستگی های فرد بوده و باید حاوی تمام سوابق تحصیلی و کاری او باشد.
بررسی آگهی های استخدامی: افراد بعد از تدوین رزومه می توانند فرصت های شغلی موجود و در دسترس را بررسی کرده و برای بهترین آن ها رزومه ارسال کنند. مطالعه دفترچه های جذب نیرو و همچنین آگهی های استخدام شرکت های مختلف بسیار کمک کننده خواهد بود.
در نهایت بعد از طی کردن مراحل بالا افراد می توانند در مصاحبه کاری شرکت کرده و در بهترین مراکز استخدام شوند. لازم به ذکر است که برای جذب در برخی مراکز دولتی و رسمی نیاز به شرکت در آزمون استخدامی می باشد که افراد ابتدا باید در آزمون کتبی موفقیت لازم را به دست آورند تا موفق به شرکت در مصاحبه و دریافت پذیرش شغلی گردند.
تاثیر سابقه کار در انتخاب شغل
در مورد تاثیر سابقه کار در انتخاب شغل و راهنمای انتخاب مشاغل باید گفت معمولا مراکز دولتی و رسمی یا خصوصی به افرادی که سابقه کار دارند اعتماد بیشتری داشته و آن ها را به راحتی استخدام می کنند. اما برخی از مراکز هیچ گونه شرط سابقه کار نداشته و از کسانی که برای اولین بار قرار است در یک مقطع شغلی شروع به فعالیت کنند، استقبال می نمایند. مراکزی که برای جذب نیروی جدید آزمون برگزار می کنند معمولا شرط سابقه کار را نداشته و افراد را از طریق امتحان کتبی و مصاحبه به خوبی می سنجند.
متقاضیان جویای کار در صورتی که به دلیل نداشتن سابقه موفق به کسب پذیرش شغلی نشوند می توانند در دوره های کارآموزی شرکت کنند. معمولا مراکز دولتی یا خصوصی نیروهای کم تجربه را با حقوق پایین تر به عنوان کارآموز پذیرفته و در نهایت آن ها را استخدام می نمایند. همچنین برخی از شرکت ها ممکن است داوطلب را به صورت موقت استخدام کرده و بعد از گذراندن دوره آزمایشی در صورتی که فرد شایستگی خود را ثابت کرد با او قرارداد ببندند.
در پاسخ به این سوال که چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم باید گفت، سابقه کار اگر چه فاکتور مهمی می باشد اما برای استخدام و جذب در مراکز الزامی به داشتن سابقه نخواهد بود. هر شخصی در ابتدا باید از یک جایی شروع کرده و سابقه کار کسب کند که مراکز این مورد را قطعا درک نموده و به نیروهای انسانی جدید راهنمایی های لازم را ارائه خواهند داد. شرکت در دوره های کارآموزی یا استخدام آزمایشی بهترین راه حل برای متقاضیان بدون سابقه می باشد.
تاثیر مدرک تحصیلی در انتخاب شغل
بعد از بررسی پاسخ این سوال که چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم در راهنمای انتخاب مشاغل و در مورد تاثیر مدرک تحصیلی در انتخاب شغل باید گفت گاهی اوقات افراد موفق به پیدا کردن کار مرتبط با مدرک تحصیلی خود نمی شوند. این افراد به ناچار در شرکت های دیگر و در حرفه های غیر مرتبط با مدرک تحصیلی خود استخدام شده و کار متفاوتی را شروع می کنند.
یکی از مهم ترین فاکتورها برای استخدام در مراکز و بخصوص در شرکت های دولتی مرتبط بودن مدرک تحصیلی با مقطع شغلی است. مراکز رسمی معمولا آزمون استخدامی برگزار کرده و تنها کسانی را جذب می کنند که مدرک مرتبط با رشته داشته و شایستگی علمی کافی را دارا باشند. اما اگر کسی موفق به پیدا کردن شغل متناسب با مدرک خود نشود می تواند از راه حل های دیگری استفاده کند.
یکی از راه حل های موجود برای کسانی که موفق به یافتن شغل متناسب با مدرک تحصیلی دانشگاهی خود نمی شوند شرکت در دوره های فنی حرفه ای یا جهاد دانشگاهی است. گذراندن دوره های آموزشی مختلف در مراکز و دریافت مدرک می تواند در استخدام فرد بسیار موثر بوده و تاثیرگذار باشد. اگر چه برخی از شرکت ها تنها مدرک معتبر دانشگاهی از افراد خواسته و به مدارک دیگر آموزشگاه ها اهمیتی نمی دهند، اما مراکز بسیار زیادی از دارندگان مدرک فنی حرفه ای یا جهاد دانشگاهی استقبال کرده و آن ها را جذب می کنند.
تاثیر مهارت های فردی در پیدا کردن شغل
تاثیر مهارت های فردی در پیدا کردن شغل را نباید نادیده گرفت و افراد باید این مورد را بسیار جدی گرفته و به آن توجه های لازم را داشته باشند. هر فردی در یک یا چند تا از مهارت های جسمی، عملی و روانی قدرت بیشتری داشته و در زمینه خاصی توانایی های بیشتری دارد که باید متناسب با همان ها دنبال کار مناسب باشد. لیست کلیه مهارت ها در ادامه آورده شده و تاثیر آن ها نیز شرح داده شده است:
مهارت های فزیکی و جسمانی: کسانی که قدرت بدنی بیشتری داشته و از لحاظ فیزیکی قوی تر به حساب می آیند قطعا امکان استخدام در مقاطع شغلی خاصی مانند آتش نشانی یا دیگر موارد را خواهند داشت. همچنین برخی از مقاطع شغلی نیاز به نیروی جسمانی خاصی ندارند اما فرد از لحاظ فیزیکی باید برخی موارد مانند شرط قد را رعایت کرده و قد نسبتا بلندی داشته باشد. برای مثال خلبانان و مهمانداران در صورتی که شرط قد را رعایت نکنند، موفق به دریافت پذیرش شغلی نخواهند شد.
مهارت های عملی: مهارت عملی در واقع به شایستگی فرد برای انجام وظایف شغلی گفته شده و با میزان توانایی های او برای برآوردن انتظارات کارفرما ارتباط دارد. معمولا افراد در دانشگاه یا دیگر آموزشگاه ها دروس تئوری را به خوبی یاد می گیرند، اما در عمل ضعیف بوده و مهارت خوبی ندارند. تقویت مهارت عملی برای جذب در مراکز معتبر با حقوق بالا اهمیت زیادی خواهد داشت.
مهارت های روانی: افراد هر چقدر مهارت برقراری ارتباط با دیگران و کار گروهی خود را تقویت کنند در کار موفق تر بوده و استخدام راحت تری را تجربه خواهند کرد. برخورداری از مهارت حل مسئله و مسئولیت پذیری برای استخدام در مراکز گوناگون اهمیت زیادی داشته و تاثیر بالایی دارد.
مهارت زبان خارجه : یکی از مهارت های لازم برای استخدام در برخی از مراکز تسلط بر زبان خارجه است. کسانی که به زبان های خارجی مختلف مسلط بوده و اطلاعات لازم را در این زمینه داشته باشند شانس پذیرش بالاتری خواهند داشت.
مهارت های نرم افزاری: امروزه تمامی مقاطع شغلی معمولا از کامپیوتر و نرم افزار استفاده کرده و با اینترنت سر و کار دارند. تسلط بر نرم افزارهای مهم و مرتبط با شغل درخواستی می تواند بسیار مفید واقع گردد. برای مثال متقاضیان استخدام حسابدار باید با نرم افزارهای مربوطه آشنا بوده و توانایی کار با آن ها را داشته باشند.
پیشنهاد می شود افراد همزمان با مطالعه راهنمای انتخاب مشاغل و بررسی پاسخ این سوال که چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم به افزایش مهارت های فردی نیز توجه نشان داده و مهارت های خود را تقویت کنند. برخی از مهارت های جسمانی مانند قد ممکن است قابل تغییر نباشند، اما مهارت های عملی و روانی مانند حل مسئله، کار گروهی و کار با نرم افزارهای مختلف قطعا قابل تقویت خواهند بود.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.