برای مشاوره ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش
برای مشاوره ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش
یکی از مهمترین موضوعات در استخدام وزارت آموزش و پرورش، ارزیابی صلاحیت ها و شایستگی های داوطلبان پذیرفته شده چند برابر ظرفیت در کد شغل های انتخابی می باشد. وزارت آموزش و پرورش برای استخدام دبیر و همچنین آموزگار در طی دو مرحله روند گزینش را انجام می دهد. داوطلبان ابتدا باید در آزمون کتبی شرکت کرده و در صورت قبولی و کسب حد نصاب لازم، باید برای مرحله دوم مصاحبه آماده شوند. ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش فرآیندی می باشد که در تکمیل روند مصاحبه جهت پذیرش و استخدام آموزش و پرورش طراحی شده است.
در صورتی که پذیرفته شدگان چند برابر ظرفیت از نحوه ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش اطلاعی نداشته باشند و نتوانند مراحل پیش بینی شده در این فرآیند را با موفقیت به اتمام برسانند، نمی توانند در آموزش و پرورش استخدام شوند. ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش برای کنترل، تایید مدارک و مستندات خود اظهاری و همچنین بررسی صلاحیت های معلمی به همراه سنجش سلامت جسمانی و روانی داوطلبان معرفی شده چند برابر ظرفیت می باشد. با توجه به اهمیت بسیار بالای ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش، در این مقاله به صورت کامل در خصوص زمان ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش، سامانه ارزیابی و همچنین مراحل و مدارک لازم برای ارزیابی توضیح داده می شود.
ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش چیست؟
وزارت آموزش و پرورش برای استخدام دبیر و هنر آموز و همچنین استخدام آموزگار ابتدایی و مدارس استثنایی در سال 1402 از طریق برگزاری آزمون نسبت به استخدام اقدام کرده است. تمامی افرادی که قصد معلم شدن دارند، لازم است در ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش شرکت کرده و در صورتی که معیار های لازم برای معلمی را داشته باشند، می توانند در وزارت آموزش و پرورش استخدام شوند.
ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش به عنوان فرآیندی برای کنترل، تایید مدارک و اطلاعات خود اظهاری داوطلبان، بررسی صلاحیت ها و توانایی های شغلی معلمی و همچنین فرآیند سنجش سلامت و توانایی جسمی داوطلبان می باشد که مهمترین اهداف در نظر گرفته شده برای ارزیابی تکمیلی به شرح ذیل می باشد:
بررسی توانایی ها و همچنین میزان قابلیت ها متقاضیان برای استخدام معلمی
برررسی میزان شناخت و علاقه و همچنین انتظارات متقاضیان از حرفه معلمی
ارزیابی و گزینش متقاضیان براساس شایستگی های عمومی، تخصصی و اختصاصی براساس هر رشته شغلی
بررسی و ارزیابی توانایی های جسمی و روانی داوطلبان برای شغل معلمی
در فرایند ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش، علاوه بر مصاحبه عمومی و گزینش، تمرین های شبیه سازی شده تحت عنوان ارائه تدریس، ایفای نقش معلمی و همچنین کار گروهی طراحی شده است تا کمیته ارزیابی بتواند توانمندی افراد معرفی شده را برای پذیرش شغل معلمی به صورت کامل مورد ارزیابی قرار دهند. خاطر نشان می گردد که سهم بخش ارزیابی تکمیلی وزارت آموزش و پرورش 60 درصد می باشد که نشان از اهمیت بالای این مرحله می باشد.
زمان ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش
تمامی داوطلبانی که در آزمون استخدام آموزش و پرورش شرکت کرده اند در صورتی که حد نصاب لازم در آزمون کتبی را کسب کرده باشند، برای مرحله دوم استخدامی براساس چند برابر ظرفیت معرفی می شوند. ارزیابی تکمیلی شامل بارگذاری مدارک در سامانه ارزیابی و همچنین شرکت در مرحله دوم مبنی بر بررسی صلاحیت های معلمی و همچنین بررسی شرایط جسمانی و روانی داوطلبان می باشد. داوطلبان لازم است از زمان هر کدام از مراحل ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش مطلع باشند تا اقدامات بعدی لازم برای پذیرش را انجام دهند.
لازم به ذکر است که زمان شروع برای هر مرحله از ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش متفاوت می باشد. خاطر نشان می گردد که داوطلبان در صورت پذیرش برای مرحله دوم، لازم است حدودا یک هفته بعد از اعلام نتایج، نسبت به بارگذرای مدارک در سامانه مربوطه اقدام نمایند.
خاطر نشان می گردد که زمان برگزاری ارزیابی حضوری آموزش و پرورش بر عهده معاونت برنامه ریزی و توسعه منابع اداره کل آموزش و پرورش هر استان می باشد که لازم است داوطلبان از طریق اداره کل آموزش و پرورش استان پذیرش شده از زمانبندی دقیق آن مطلع شوند. پیش بینی می شود زمان شروع ارزیابی تکمیلی حدودا دو هفته بعد از اعلام نتایج اولیه باشد.
سامانه ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش
تمامی داوطلبانی که در آزمون استخدامی آموزش و پرورش شرکت کرده اند، لازم است برای شرکت در مصاحبه و همچنین ارزیابی تکمیلی، نسبت به نام نویسی در سامانه و همچنین بارگذاری مدارک اقدام نمایند. این مدارک در واقع همان مدارکی هستند که داوطلب در زمان ثبت نام اطلاعات فرم ثبت نام را براساس آن ها تکمیل کرده است.
داوطلبان شغل آموزگاری لازم است در موعد تعیین شده، مدارک در خواستی را در سامانه jazb.sru.ac.ir بارگذاری نمایند. با این وجود توصیه می شود تمامی اطلاعیه های سایت سنجش در این خصوص نیز مورد مطالعه قرار گیرد. داوطلبان از طریق لینک زیر می توانند برای بارگذاری مدارک اقدام نمایند.
برای ورود به سامانه ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش کلیک کنید.
لازم به ذکر است داوطلبان ابتدا باید در این سامانه ثبت نام کرده و بعد از دریافت نام کاربری و رمز عبور، نسبت به بارگذاری مدارک و مستندات در این سامانه اقدام نمایند. خاطر نشان می گردد احتمال پذیرش پذیرفته شدگان رشته دبیری از طریق پنجره واحد خدمات الکترونیکی آموزش و پرورش به نشانی my.medu.ir نیز وجود دارد. لذا توصیه می شود علاوه بر سایت سنجش، به چک کردن اطلاعات این سامانه نیز بپردازند.
مراحل ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش
تمامی داوطلبانی که برای مرحله دوم استخدام معلمی قبول شده اند، لازم است ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش را در قالب سه مرحله انجام دهند. مراحل تکمیلی آموزش و پرورش به صورت زیر می باشد:
مرحله اول) بررسی مدارک و مستندات ثبت نامی خود اظهاری داوطلبان: در این مرحله لازم است ابتدا متقاضیان مدارک لازم را در سامانه ارزیابی بارگذاری کرده تا در روز مصاحبه نسبت به بررسی آن ها اقدام گردد. کمیته مصاحبه کننده هر یک از مدارک را با اطلاعات خود اظهاری مطابقت داده و در صورت مغایرت در هریک از اطلاعات اظهار شده، داوطلب از ادامه روند ارزیابی محروم می شود. بنابراین داوطلبان در زمان ثبت نام باید نهایت دقت را داشته باشند.
مرحله دوم) انجام معاینات پزشکی و بررسی ویژگی های جسمانی و روانی: در این مرحله توانایی و مهارت گفتاری، قدرت بینایی، قدرت شنوایی، قد، وزن و BMI و همچنین داشتن سلامت در سایر زمینه ها شامل پوست و مو، مغز و اعصاب، دستگاه گوارش، اعصاب و روان مورد بررسی قرار می گیرد.
مرحله سوم) ارزیابی صلاحیت های حرفه معلمی: در این مرحله به صورت کلی صلاحیت و شایستگی داوطلبان و همچنین علاقه به حرفه معلمی مورد بررسی قرار می گیرد. این مرحله یک روز کامل زمان نیاز دارد و از 4 بخش زیر تشکیل شده است:
بخش اول) بحث گروهی: در این بخش توانایی داوطلب در ایفای نقش اجتماعی معلمی و همچنین توانایی شکوفایی استعدادهای اجتماعی و فرهنگی دانش آموزان بررسی می شود. در این بخش به داوطلب در خصوص مسائل مختلف جامعه، سناریو هایی داده می شود و سپس در یک جلسه گروهی 4 الی 6 نفره، داوطلبان به بحث و بررسی این سناریو می پردازند.
بخش دوم) جلسه مصاحبه: در این بخش روال مصاحبه برای متقاضیان در قالب فرآیند پرسش و پاسخ انجام می شود. در این قسمت صلاحیت های عمومی مورد بررسی قرار می گیرد. سوالات این بخش بیشتر در حوزه شایستگی های فردی می باشد. این قسمت در قالب ارزیابی عمومی، تخصصی و اختصاصی می باشد.
بخش سوم) جلسه ایفای نقش: در این بخش نحوه برخورد داوطلب با والدین دانش آموزان در راستای اهداف تربیتی مورد بررسی قرار می گیرد. این جلسه در حدود 20 دقیقه برگزار می شود. پس از پایان جلسه، ارزیاب و ایفاگر نقش والدین به صورت جداگانه، وضعیت داوطلب را ارزیابی می نمایند. در این قسمت شایستگی داوطلب در مقابل فرد ایفا کننده نقش والدین بررسی می شود.
بخش چهارم) ارائه تدریس: آخرین بخش و مهمترین آن بررسی ارزیابی تدریس داوطلب می باشد. در این بخش یک سناریو با توجه به تنوع تدریس در اختیار داوطلب گذاشته می شود و داوطلب حدودا یک ساعت فرصت برای آماده سازی مطالب دارد. در ادامه داوطلب باید شروع به تدریس نموده و در مدت زمان 30 دقیقه تدریس نماید. همچنین در این بین ارزیاب می تواند از داوطلب پرسش نماید.
مدارک لازم برای ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش
داوطلبانی که در مرحله مصاحبه استخدامی آموزش و پرورش پذیرفته شده اند، لازم است نسبت به ارائه مدارک برای ارزیابی تکمیلی اقدام نمایند. این مدارک لازم است در مرحله ارزیابی توسط کمیته مربوطه مورد بررسی قرار گیرد. در ادامه لیست مدارک لازم برای ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش ارائه شده است:
ارائه دو سری کارنامه قبولی در آزمون کتبی
تکمیل فرم اطلاعات فردی در سامانه ارزیابی و دریافت رسید نهایی
ارائه کد رهگیری مربوط به تاییدیه ارسال الکترونیکی اطلاعات فردی
تکمیل فرم اعلام آمادگی برای بررسی اسناد و مدارک خود اظهاری و ارزیابی تکمیلی
اصل و تصویر تمامی صفحات شناسنامه داوطلب
اصل و تصویر پشت و روی کارت ملی هوشمند
اصل و تصویر مدارک تحصیلی
اصل و تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان
تعداد 6 قطعه عکس 4×3 پشت نویسی شده
خاطر نشان می گردد برخی از مدارک لازم است در صورت استفاده از شرایط خاص در روز مصاحبه ارائه گردد که شامل موار زیر می باشد:
ارائه اصل و گواهی ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران در صورت استفاده از سهمیه
ارائه اصل و گواهی معرفی نامه از بهزیستی در صورت استفاده از سهمیه سه درصد معلولین
ارائه مستندات لازم در خصوص گواهی سن جبرانی برای شرکت در آزمون
ارائه مستندات در خصوص بومی گزینی
ارائه گواهی معتبر از وزارت فرهنگ و ارشاد در خصوص استفاده از امتیاز حفظ قرآن
لازم به ذکر است که برخی از مدارک و نمونه برگ ها باید در زمان ارزیابی به صورت کامل تکمیل گردد. خاطر نشان می گردد که هر کدام از مدارک بیان شده باید به صورت اصل مدارک در اختیار تیم ارزیابی کننده قرار گیرد.
نحوه امتیازدهی ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش
نمرات در حیطه ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش شامل سه حیطه عمومی، اختصاصی و تخصصی می باشد که نحوه امتیازدهی به هر حیطه براساس شایستگی های هر داوطلب و طبق نظر کمیته ارزیابی کننده در فرم های مربوطه ثبت می گردد. بنابراین داوطلبان برای کسب نمرات لازم باید با آمادگی لازم در جلسه ارزیابی شرکت نمایند. نمرات امتیازدهی در حیطه های مختلف به شرح زیر می باشد:
حیطه عمومی: در این قسمت شایستگی هایی نظیر باور و التزام عملی به ارزش های اسلامی، ملی و انقلابی و روحیه جهادی، رعایت آداب و اخلاق، اسلامی و آراستگی، پوشش و ظاهر، مهارت های ارتباطی، سازگاری و انعطاف پذیری و مسئولیت پذیری و غیره مورد بررسی قرار می گیرد که مجموعا برای این حیطه 200 نمره در نظر گرفته می شود.
در حیطه اختصاصی صلاحیت هایی شامل مهارت های تدریس اثربخش، مهارت های تربیت در ساحت های ششگانه انگیزه حرفه معلمی، كسب مقام در مسابقات و رویداد ها و جشنواره های معتبر استانی و ملی و جهانی، سوابق فعالیت های تحصیلی، آموزشی، فرهنگی، جهادی، تربیتی و فناوری های نوین و غیره مورد بررسی قرار می گیرد که امتیاز این قسمت 240 نمره در ارزیابی تکمیلی می باشد.
در حیطه تخصصی صلاحیت هایی نظیر تسلط بر برنامه درسی، پژوهش های مرتبط با بهبود عملكرد معلم، تالیف و تدوین مقالات مرتبط با گروه آزمون، توانایی نوآوری و ابتكار آموزشی و بازسازی مفاهیم آموزشی، توانایی سناریو نویسی و طراحی و تولید محتوای آموزشی مطابق با عنوان شغل و غیره مورد بررسی قرار می گیرد که شامل 160 نمره می باشد. امتیازات ارائه شده از طریق کمیته ارزیابی کننده باید مورد تایید رئیس حوزه ارزیابی، نماینده امور اداری و همچنین نماینده گزینش گردد.
مشاوره ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش
همواره برای مصاحبه و روند ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش، لازم است داوطلبان نکاتی را مدنظر داشته باشند تا بتوانند در زمان برگزاری روال مصاحبه با شرایط بهتری شرکت نمایند. یکی از مهمترین نکات برای کمیته ارزیابی کننده، لباس و پوشش مناسب با فرهنگ محیط کار و شغل داوطلب می باشد. در واقع از دید کمیته ارزیابی کننده، لباس نشان گر شخصیت اجتماعی و حرفه ای داوطلب می باشد. بنابراین نوع لباس و پوشش می تواند در مسیر قبولی داوطلب تاثیر گذار باشد.
لازم به ذکر است آداب رفتاری داوطلب از زمان ورود به محل ارزیابی تا خروج از جلسه از طریق کمیته ارزیابی مورد برررسی قرار می گیرد. این آداب شامل نحوه احوالپرسی، استفاده از کلمات و همچنین نحوه نشستن مورد بررسی قرار می گیرد. بنابراین لازم است داوطلبان قبل از حضور در جلسه، به صورت تمرینی نسبت به معرفی خود و همچنین آداب صحبت کردن و رفتار اجتماعی تلاش نمایند.
داوطلبان لازم است به صورت کامل با اعتماد به نفس، آرام و شمرده صحبت نمایند. همچنین نحوه جلب توجه مخاطب در زمان اصول تدریس بسار مهم می باشد. یکی از نکات بسیار مهم، زبان بدن می باشد به این صورت که داوطلبان باید با حرکات بدن و دست روند نظر تیم مصاحبه کننده را برای ارزیابی مناسب جلب نمایند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص ارزیابی تکمیلی آموزش و پرورش داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام به مقالات مربوط به سوالات مصاحبه بانک استخدام مراجعه کنید.