برای مشاوره در خصوص انواع استرس شغلی
برای مشاوره در خصوص انواع استرس شغلی
استرس شغلی یک وضعیت فیزیولوژیکی بوده که در ذهن افراد در برابر مسئولیت ها و موقعیت های تنش زا شکل می گیرد. استرس شغلی یکی از وضعیت های روحی مخرب بوده که در طولانی مدت باعث ایجاد علائمی خطرناک در سلامت جسمی و روحی فرد شود. فشار بالای کاری و قرار گرفتن در یک موقعیت ناخوشایند روحی در محیط کار، باعث ایجاد استرسس شغلی در کارکنان می شود.
استرس شغلی انواع مختلفی داشته که هر کدام از آن ها ممکن است به روش های مختلفی برای افراد در طول سابقه کاری خود اتفاق بیافتد. اطلاع از مفهوم استرس شغلی و انواع آن ها و همچنین کسب اطلاعات در خصوص نشانه های استرس شغلی و نحوه مقابله با استرس می تواند بخش زیادی از این موقعیت روحی را برای افراد تسکین ببخشد. در این مقاله به منظور اطلاع رسانی در خصوص این نوع از استرس، تمامی موارد مرتبط با انواع استرس شغلی توضیح داده شده است.
استرس شغلی چیست؟
استرس شغلی به عنوان یکی از مشکلات جهانی در سازمان ها و مراکز تجاری شناخته می شود. استرس شغلی همان پاسخ های احساسی مضری هستند که ذهن افراد در مواجهه با موقعیت های تنش زا در محیط کاری از خود نشان می دهد. در واقع استرس شغلی یکی از انواع واکنش های ذهن افراد به منظور پیدا کردن روشی برای پاسخ به یک الزام کاری می باشد.
استرس شغلی از هیچ فردی دور نبوده و تقریبا هر کارمند و کارآفرین حداقل یک بار در طول سابقه کاری خود با این وضعیت روحی دست و پنجه نرم کرده است. نشانه های استرس شغلی معمولا کمی قبل از بروز شدید آن نمایان شده و فرد می بایست به این دسته از نشانه ها توجه خاصی نماید. مقابله با استرس شغلی جزوی از فرآیند درمان آن بوده و افراد می بایست این بخش از فرآیند از بین بردن استرس شغلی را با دقت و صبوری تمرین نمایند تا کمترین آسیب از استرس شغلی به آن ها وارد شود.
به وجود آمدن استرس شغلی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. ناسازگاری با تیم خود، ناهماهنگی میان نیازها و اهداف سازمان، کمبود وقت برای ارائه پروژه کاری، نداشتن وقت مناسب برای استراحت، شرایط کاری سخت و طاقت فرسا، دقت نکردن به تلاش کارکنان و نادیده گرفتن پیشرفت آن ها، کارکنان و کارگران یک مجموعه را با استرس شغلی درگیر می کند.
انواع استرس های شغلی
همانطور که در بخش قبلی به آن اشاره شد، استرس شغلی انواع متفاوتی داشته و فرد می تواند در طول زندگی کاری خود، یک یا تعدادی از آن ها تجربه نماید. در این بخش از مقاله به منظور ارائه اطلاعات بیشتر، به بررسی تعدادی از انواع استرس های شغلی موجود پرداخته شده است.
استرس ناشی از فرسودگی شغلی:
وقتی افراد از لحاظ روحی و جسمی دچار خستگی و فرسایش می شوند، ممکن است به تمامی پروژه ها و بخش های کار روزانه خود فکر کرده و به دلیل اینکه امکان دارد تمامی آن ها را به پایان نرسانند، به نوعی از استرس شغلی دچار شوند. از دیگر عوامل استرس ناشی از فرسودگی شغلی می توان به عدم اطمینان از عملکرد شغلی خود، نداشتن زمان کافی برای انجام دادن وظایف، و انتقاد بیش از حد رئیس یا مدیر مجموعه از نحوه کار کردن فرد اشاره کرد.
استرس شغلی ناشی از استرس حاد کلی:
تعدادی زیادی از افراد به دلیل مشغله کاری و زندگی شخصی زیاد، ممکن است به طور روزانه با استرس مشغول باشند. زمانی که استرس از حد خود فراتر می رود، ممکن است تاثیر مخربی بر روی عملکرد و جنبه های دیگر زندگی فرد، از جمله زندگی کاری وی داشته باشد. شرایط نامساعد زندگی شخصی ممکن است بر روی زندگی کاری تاثیر گذاشته و فرد را در به انجام رساندن پروژه ها به مشکل بیاندازد.
استرس شغلی ناشی از ترس:
افراد ممکن است به دلیل وجود عواملی که آن ها را دچار ترس و وحشت می کند، با استرس شغلی درگیر کند. وجود رئیس یا مدیر کمال گرا، داشتن همکاران با رفتارهای غیراخلاقی و غیرحرفه ای در محیط کاری می تواند باعث ایجاد ترس در فرد شده و توانایی وی را برای انجام کار خود به نحو احسن، مختل کند.
استرس ناشی از بیش از حد کار کردن:
این نوع از استرس به دلیل تمایل فرد به بیش از حد کار کردن یا پذیرفتن وظایف و مسئولیت های بسیار در زمان کم می باشد. این افراد پس از قبول کردن انجام کارها و مسئولیت ها در بازه زمانی کوتاه و نداشتن وقت کافی برای تکمیل آن ها، باعث استرس شغلی از نوع بیش از حد کار کردن می شوند.
استرس ناشی از جستجوی شغل جدید:
یکی از استرس زا ترین موقعیت های زندگی کاری هر فرد، پیدا کردن شغل جدید می باشد. تعداد زیادی از کارمندان معمولا به دلیل ناتوانی در برقراری آرامش در زمان جستجوی شغل جدید، هرگز محیط کاری و عنوان شغلی خود را تغییر نمی دهند. معمولا افراد به منطور تدوین رزومه خود بر اساس فرمت رزومه کاری استاندارد و شرکت در مصاحبه های کاری، دچار استرس ناشی از جستجوی شغل جدید شده و می بایست با روش هایی، بر این نوع از استرس شغلی غلبه نمایند.
استرس ناشی از شغل جدید:
پس از پیدا کردن شغل جدید و شرکت در مصاحبه های شغلی شرکت ها و سازمان های مختلف، یکی از استرس های رایج میان کارمندان و کارکنان، استرس ناشی از شغل جدید می باشد. این نوع از استرس می تواند ناشی از تمرکز بسیار زیاد بر روی نوع لباس پوشیدن، برخورد و طرز رفتار با کارکنان مجموعه نشات گیرد.
استرس ناشی از درگیری با همکاران: یکی از مخرب ترین نوع استرس شغلی، استرس درگیری و بحث با همکاران می باشد. در این شرایط افراد امکان سازگاری با همکار یا همکاران خود را نداشته و از رو در رو شدن با فرد مورد نظر دچار استرس می شوند. این موضوع حتی می تواند بر روی عملکرد کاری و هماهنگی و کار گروهی افراد نیز تاثیر شدید خود را نمایش دهد.
نشانه های استرس شغلی
همان طور که توضیح داده شد، موقعیت های بسیاری در محیط کاری باعث به وجود آمدن تنش و استرس در افراد می شود. این دسته از موقعیت ها باعث می شود افراد با استرس شغلی درگیر شده و تا مدتی با آن دست و پنجه گرم نمایند. در این بخش از مقاله به توضیحاتی در خصوص نشانه های استرس شغلی پرداخته شده است. افرادی که با استرس ناشی از فرسودگی شغلی مواجه هستند، ممکن است نشانه های همچون ناراحتی در خصوص فقدان تشویق از سمت مدیر یا همکاران، بی اعتمادی به همکاران و بدبینی را داشته باشند.
افرادی که با استرس شغلی ناشی از استرس حاد کلی مواجه شده اند، ممکن است از انقباض عضلانی، سوء هاضمه، یا تپش قلب رنج می برد. این نشانه ها به دلیل وجود استرس حاد بوده و حتما می بایست افراد زمینه درمان و مقابله با این نوع استرس را فراهم نمایند. استرس شغلی ناشی از ترس نشانه هایی همچون آشفتگی، عصبی بودن و احساس خطر در بازه های زمانی را به همراه دارد. این افراد می بایست در خصوص مقابله با این نوع از استرس مطالعه نموده و تمرین کنند.
نشانه های استرس ناشی از بیش از حد کار کردن می تواند عدم استفاده از مرخصی، نداشتن وقت تفریح و استراحت در تعطیلات باشد. از نشانه های استرس ناشی از جستجوی شغل جدید و پیدا کردن آن، می توان به تپش قلب شدید، اهمال کاری در خصوص شرکت در مصاحبه ها، نداشتن اعتماد به نفس برای ارائه ویژگی های مثبت کاری خود اشاره کرد. همچنین کلافه بودن در محیط کاری، عدم تبادل اطلاعات با همکاران و نداشتن روحیه و توانایی سازش با آن ها را می توان از نشانه های استرس شغلی ناشی از درگیری با همکاران دانست.
مقابله با انواع استرس شغلی
درگیری با استرس شغلی در طول ساعات کاری یکی از سخت ترین احساسات برای هر فرد می باشد. افراد می بایست برای رها شدن از استرس شغلی و داشتن تنش در محیط کاری، راه های معرفی شده در خصوص نحوه مقابله با انواع استرس شغلی را امتحان کنند. در این بخش از مقاله به بررسی راه های متفاوت برای رها شدن از استرس شغلی ارائه شده است.
برای رها شدن از استرس ناشی از فرسودگی شغلی و استرس حاد فرد می بایست با مدیر مجموعه خود صحبت کرده و احساسات و افکار خود در خصوص موضوعی که باعث درگیری ذهنی وی شده را با مدیر در میان بگذارد. این راهکار به انجام وظایف شغلی به بهترین نحو کمک می کند.
از دیگر راه های نحوه مقابله با انواع استرس شغلی می توان به استفاده از موقعیت ها برای مرخصی گرفتن یا استخدام نیروی جدید به منظور به تکمیل رساندن پروژه ها، در خصوص مواجه با استرس ناشی از بیش از حد کار کردن اشاره کرد. غلبه بر استرس مرتبط با جستجوی موقعیت شغلی جدید و یا آماده شدن برای پاسخ به پرسش های مصاحبه شغلی به افزایش اعتماد به نفس در مواجه شدن با استرس ناشی از جستجوی شغل جدید و پیدا کردن آن کمک می کند. همچنین گفتگوی موثر به منظور رفع تنش با همکاری که باعث ایجاد استرس شده است، یکی از بهترین راه ها برای مقابله با تنش های بعدی و موقعیت های ناخوشایند در محیط کاری می باشد.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص انواع استرس های شغلی داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.