برای مشاوره استخدام پلیس افتخاری
برای مشاوره استخدام پلیس افتخاری
عنوان پلیس افتخاری به افرادی اطلاق می شود که به طور داوطلبانه با نیروی انتظامی جهت ایجاد نظم و امنیت هرچه بیشتر در جامعه همکاری می کنند. با این حال به دلیل عدم اطلاع رسانی های کافی، برای بسیاری از افراد این سوال مطرح می شود که شرایط و مدارک لازم برای استخدام پلیس افتخاری چیست؟ و یا اینکه چه زمانی می توان برای این امر اقدام کرد؟
حقیقت این است که شرایط اختصاصی جذب این افراد بسته به حوزه ماموریت های در نظر گرفته شده متفاوت بوده و زمان استخدام پلیس افتخاری نیز در هر کدام از استان ها متغیر است. برای آگاهی از این موضوع، متقاضیان می توانند به اطلاعیه های ثبت نام منتشر شده و یا مراکز گزینش نیروی انتظامی محل سکونت خود مراجعه کنند.
در این مقاله به جزئیات این موضوع پرداخته شده و علاوه بر روشن ساختن شرایط و مدارک لازم، توضیحات لازم در خصوص نحوه برگزاری دوره های آموزشی پلیس افتخاری نیز ذکر خواهد شد. همچنین یکی از سوالات پرتکرار متقاضیان یعنی حقوق استخدام پلیس افتخاری و نحوه جذب زنان و فرم استخدام نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
پلیس افتخاری چیست؟
در سال 1392 طرحی تحت عنوان پلیس افتخاری از سوی معاون نیروی انسانی ناجا مطرح و اجرایی شد. بدین وسیله هر کدام از افراد جامعه در صورت علاقه مندی و داشتن شرایط لازم می توانند با نیروی پلیس انتظامی جمهوری اسلامی ایران همکاری کرده و در برنامه های مختلف شرکت نمایند.
حال سوال این است که هدف از طرح پلیس افتخاری چیست؟ در پاسخ باید گفت که این طرح از یک سو جهت ایجاد ارتباط نزدیک تر با آحاد مردم و از سوی دیگر برای برقراری هر چه بیشتر و بهتر نظم و امنیت عمومی در جامعه بود. در واقع با این کار هم از هزینه ها کاسته می شود و هم بهره وری در جامعه مردمی پلیس افزایش می یابد.
گفتنی است که پلیس افتخاری در قالب عناوینی مثل پلیس یار، فرهنگ یار ترافیک، همیار پلیس و بازرسان نامحسوس مردمی به کار گرفته شده و بر اساس نوع ماموریت در دو سطح تعریف می شوند. سطح اول مربوط به همیاران پلیس می شود که سنین 18 تا 60 سال را شامل شده و سطح دوم که بیشتر در زمینه فرهنگی-اجتماعی است ویژه متقاضیان زیر 18 سال خواهد بود.
این نکته را باید ذکر کرد که به کارگیری پلیس افتخاری به منزله استخدام یا اعطای درجه نظامی به این افراد در ناجا نبوده و متقاضیان از جایگاه غیر نظامی برخوردارند که تنها تحت نظر و فرمان تشکیلات منظم پلیس مشغول فعالیت می شوند. البته برای این منظور دوره های آموزشی در نظر گرفته می شود که رویکرد آن ها عمدتا فعالیت های فرهنگی و اجتماعی است.
در این میان، طبق گفته مقام ارشد پلیس افرادی که به صورت پلیس افتخاری با ناجا همکاری می کنند در اولویت استخدام در کادریابی و توان سنجی حضور در این ارگان قرار خواهند گرفت. همچنین برای این افراد یک کارت شناسایی صادر می شود و بسته به نوع ماموریت به آن ها قانون به کارگیری سلاح، آئین نامه های انضباطی آن، اصطلاحات و ادبیات نظامی و انتظامی نیز آموزش داده خواهد شد.
البته استفاده از سلاح و سایر تجهیزات انتظامی بستگی به ماموریت و همچنین دوره های آموزشی تیراندازی گذرانده شده توسط نفرات ویزه پلیس افتخاری دارد. بعلاوه، این افراد به تنهایی یا به انفرادی ماموریت انجام نداده و بایستی در کنار یک مامور حرفه ای از اینگونه تجهیزات استفاده کند. در حقیقت می تواند گفت که پلیس افتخاری به نوعی یاور و بازوی اجرایی پلیس محسوب می گردد.
زمان استخدام پلیس افتخاری
برای اغلب علاقه مندان این سوال مطرح می شود که چگونه می توان از زمان استخدام پلیس افتخاری مطلع شد؟ حقیقت این است که استخدام پلیس افتخاری زمان مشخصی نداشته و معاونت نیروی انسانی یا فرمانده انتظامی هر استانی به طور جداگانه بسته به نیاز خود ممکن است در موقع خاصی از سال اقدام به جذب این افراد نماید.
برای این منظور در اغلب اوقات یک آگهی اینترنتی منتشر می شود که در آن جزئیات مربوط به جذب نیز ذکر می گردد. بر این اساس متقاضیان واجد شرایط ثبت نام استخدام پلیس افتخاری می توانند برای انجام نام نویسی و مراحل لازم، به فرماندهی انتظامی شهرستان های تابعه استان، معاونت نیروی انسانی، ستادهای انتظامی شهرستان و یا کلانتری محل زندگی خود مراجعه نمایند.
همچنین متقاضیان می توانند برای اطلاع از زمان استخدام پلیس افتخاری به صورت حضوری به مراکز گزینش نیروی انتظامی شهر یا استان محل سکونت خود مراجعه کرده و در صورت نیاز فرم مربوطه را تکمیل کنند. گفتنی است که گاهی جذب این افراد در هر دو جنسیت خواهران و برادران صورت می گیرد و برای اطمینان از این موضوع لازم است به آگهی های منتشر شده و یا ستاد گزینش مربوطه مراجعه نمود.
شرایط استخدام پلیس افتخاری
برای استخدام پلیس افتخاری یک سری شرایط از سوی نیروی انتظامی تعیین می شود که برخورداری از آن ها برای تمامی متقاضیان الزامی است. این شرایط معمولا در زمان ثبت نام اطلاع رسانی شده و به دو بخش عمومی و اختصاصی تقسیم بندی می شوند. شرایط عمومی در بین تمامی استان ها یکسان بوده، اما شرایط اختصاصی بسته به هر کدام از مراکز استان ها متفاوت می باشد. برای اطلاع بیشتر در زیر شرایط استخدام پلیس افتخاری در دو دسته عمومی و اختصاصی ذکر شده است.
داشتن تابعیت ایرانی
التزام عملی به ولایت فقیه و احکام جمهوری اسلامی ایران
نداشتن اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان ها
عدم سوء پیشینه کیفری
برخورداری از سلامت جسمی وروانی
نداشتن سابقه عضویت در احزاب یا طرفداری از گروه ها و جریانات سیاسی معارض
برخورداری از حسن شهرت اخلاقی و رعایت احکام شرعی
تائید صلاحیت های مکتبی-امنیتی
داشتن حداقل یا حداکثر شرایط سنی (در موارد مختلف متفاوت است)
بومی بودن
داشتن مدرک تحصیلی در مقطع خواسته شده (در اغلب موارد دیپلم)
داشتن صلاحیت و توانایی لازم جهت انجام وظایف محوله
قابل توجه است که طبق شرایط استخدام پلیس افتخاری استان های مختلف، اولویت جذب غالبا با دانشجویان، دانش آموزان، کارمندان دستگاه های لشکری و کشوری، بازنشستگان ناجا و سایر نیروهای مسلح، بسیجیان و ... است. در مورد شرایط سنی نیز باید گفت به طور کلی از 15 تا 60 سال می توانند در این طرح شرکت کنند.
مدارک لازم برای استخدام پلیس افتخاری
با توجه به آنکه برای استخدام پلیس افتخاری بایستی ابتدا نام نویسی انجام شود، لازم است متقاضیان یک سری مدارک را برای این منظور ارائه دهند. از سوی دیگر به دلیل حضوری بودن روند ثبت نام، متقاضیان بایستی با در دست داشتن مدارک لازم برای استخدام پلیس افتخاری به مرکز مربوطه مراجعه و آن ها را تحویل دهند.
پس از تشکیل پرونده، در صورت تائید شدن مدارک و احراز شرایط ثبت نام استخدام پلیس افتخاری، متقاضی به عضویت این نهاد درآمده و به او امتیازات پیش بینی شده اعطا خواهد شد. برای اطلاع دقیق از این موارد می توان به اطلاعیه های منتشر شده یا مرکز گزینش شهرستان یا استان مربوطه مراجعه کرد. با این حال به طور معمول، مدارک لازم برای استخدام پلیس افتخاری به شرح زیر می باشد.
اصل و کپی شناسنامه
اصل و کپی کارت ملی
مدرک تحصیلی
کارت پایان خدمت یا معافیت تحصیلی برای مشمولان خدمت وظیفه عمومی
گواهی اشتغال به تحصیل برای دانش آموزان و دانشجویان
عکس پرسنلی
گواهی بسیج
کپی سوابق ایثارگری یا رزمندگی
لازم به ذکر است که تمامی مدارک لازم برای استخدام پلیس افتخاری پس از ارائه توسط اداره گزنیش محل مربوطه مورد بررسی قرار گرفته و صحت و سقم آن ها ارزیابی می شود. از این رو توصیه می شود که این مدارک با دقت جمع آوری شده و اطلاعات خواسته شده در فرم تقاضانامه به درستی وارد شوند تا ار بروز اشتباه جلوگیری به عمل آید.
فرم استخدام پلیس افتخاری
همانطور که عنوان شد، واجدین شرایط ثبت نام استخدام پلیس افتخاری بایستی در زمان ارائه درخواست یک فرم را تکمیل کنند. این فرم در زمان مراجعه به مرکز مربوطه توسط متصدیان امر به متقاضی داده شده و در همانجا باید ابتدا با دقت تکمیل و پس از بررسی تمامی موارد تحویل داده شود.
در فرم استخدام پلیس افتخاری بخش های مختلفی وجود دارد که از جمله آن ها می توان به اطلاعات فردی و شخصی اشاره کرد. این اطلاعات شامل مواردی مثل کد ملی، نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره و سریال شناسنامه تاریخ تولد، محل تولد، میزان قد، وضعیت تاهل (مجرد یا متاهل)، و ... می باشد.
علاوه بر این، متقاضی می بایست اطلاعات مربوط به تحصیل همچون رشته یا گرایش تحصلی، مدرک، معدل و به طور کلی میزان تحصیلات خود را وارد نماید. آقایان نیز بایستی در قسمت مربوطه گزینه های مرتبط با وضعیت نظام وظیفه اعم از تاریخ شروع و پایان خدمت (در صورت اعزام)، نوع معافیت، و ... را درج کنند.
در کنار تمام این موارد، آدرس محل سکونت، شماره تماس، آدرس ایمیل، تاریخ تکمیل به همراه امضا نیز باید در فرم ثبت نام پلیس افتخاری قید شود. کارشناسان مربوطه این فرم را بررسی کرده و در صورت نبود مشکل و تائید، نتیجه را به متقاضی اعلام خواهند کرد. توصیه می شود که در وارد کردن اطلاعات دقت کافی به کار رود.
نحوه استخدام پلیس افتخاری
در توضیحات فوق ضمن بررسی فرم ثبت نام پلیس افتخاری تا حدودی به روش استخدام علاقه مندان اشاره شد. با این وجود ممکن است برخی از متقاضیان در این مورد با ابهام مواجه شوند. به طور جزئی تر باید گفت که نحوه استخدام پلیس افتخاری بدین صورت است که پس از اعلام نیاز مرکز فرماندهی انتظامی استان محل سکونت، داوطلبان بایستی به مرکز گزینش نیروی انتظامی محل خود مراجعه کنند.
یادآوری این نکته ضروری است که فرد باید در این روز تمامی مدارک خواسته شده را همراه داشته باشد. همچنین پس از تکمیل فرم ثبت نام پلیس افتخاری ممکن است از متقاضی تست سلامت گرفته شود. برای این منظور معمولا یک سری معاینات پزشکی توسط پزشکان معتمد و معرفی شده از سوی سازمان گرفته می شود.
همچنین در روزهای آینده، مرکز گزینش اقدام به استعلام سوء پیشینیه و حسن شهرت داوطلب می کند. در صورت نبود مشکل و تائید شدن شخص، با درخواست شخص موافقت شده و مراتب به او اعلام می گردد. پس از طی شدن این مراحل، پذیرفته شدگان باید در یک دوره آموزش شرکت کرده و یک دروس مقدماتی را پشت سر بگذرانند تا با ضوابط و نحوه عمل به وظایف خود آشنا شوند.
دوره های آموزشی پلیس افتخاری
همانطور که گفته شد، شرکت در دوره های آموزشی پلیس افتخاری برای افرادی که با درخواست و ثبت نام آن ها موافقت شده است، الزامی می باشد. زمان تشکیل و برگزاری این کلاس ها توسط پایگاه خبری پلیس یا از طریق تماس مراکز نیروی انتظامی مربوطه اطلاع رسانی می شود.
هدف از این دوره، انتقال مهم ترین مفاهیم و اصول به متقاضیان بوده و معمولا به صورت فشرده و در طی یک هفته اجرا می شود. در پایان دوره نیز ممکن است یک آزمون جهت سنجش شرکت کنندگان گرفته شده و به قبول شدگان یک کارت شناسایی اعطا می شود که باید در زمان ماموریت همواره با خود همراه داشته باشند.
سرفصل های دوره های آموزشی پلیس افتخاری عبارتند از سلاح شناسی، آیین نامه انضباطی، اقدامات انتظامی، اصول و فنون تیراندازی، قانون به کارگیری سلاح، حقوق شهروندی و ... می باشد. به عنوان پلیس افتخاری مرزبانی ناجا باید به یک آشنایی نسبی با پروتکل های و اصطلاحات مرزی دست یابد. البته برای دستیابی بهتر به این هدف، معاونت تربیت و آموزش ناجا کتابچه هایی را تهیه و به متقاضیان ارائه می دهد.
کارت پلیس افتخاری
منظور از کارت پلیس افتخاری، همان کارت شناسایی ویژه این پلیس ها می باشد. بدین ترتیب این افراد وجه قانونی پیدا کرده و فعالیت آن ها قانونی خواهد بود. در سال های اخیر سطح کیفی و کمی ماموریت های محول شده به پلیس های افتخاری نسبت به گذشته ارتقاء یافته و به دلیل تسریع روند همکاری این افراد، معمولا سعی می شود که کارت مذکور را در اسرع وقت دریافت کنند.
زمان صدور کارت پلیس افتخاری بر اساس شاخص ها و سهیمه های مربوطه متفاوت بوده و ممکن است بازه زمانی آن متغیر باشد. با این حال به طور متوسط حدود زمان صدور این کارت حدود 20 روز می باشد. تاریخ و زمان دقیق تر معمولا از سوی مرکز مربوطه به اطلاع متقاضیان خواهد رسید.
خبر خوب آنکه به اعضای ثابت پلیس افتخاری، خدمات بیمه ای شناور نیز تعلق می گیرد تا مورد حمایت قرار گیرد. با توجه به اهمیت کارت پلیس افتخاری، همه اعضا باید در نگهداری آن کوشا باشند، چراکه در صورت عدم برخورداری یا ارائه این کارت در زمان ماموریت، فعالیت آن ها غیر قانونی شمرده شده و جریمه خواهند شد.
استخدام پلیس افتخاری زن
استخدام پلیس افتخاری علاوه بر جنسیت مرد، در بین بانوان نیز صورت می گیرد. البته این امر بر حسب نیاز پلیس به حوزه های ماموریتی مختلف بستگی داشته و علاقه مندان برای اطلاع از آن بایستی به مراکز گزینش نیروی انتظامی شهرستان یا استان محل زندگی خود مراجعه کرده و در صورت داشتن شرایط ثبت نام استخدام پلیس افتخاری، مراحل نام نویسی را انجام داد.
البته خوشبختانه در سال های اخیر آمار جذب بانوان در این طرح افزایش یافته و استخدام پلیس افتخاری زن در حیطه های مختلفی صورت می گیرد. برای این دسته از علاقه مندان نیز یک سری کلاس ها و دوره های آموزشی متناسب با حوزه ماموریتی برگزار می شود تا شرکت کنندگان با تعاریف و وظایف مربوطه آشنا شوند.
برای ثبت نام و مدارک لازم برای استخدام پلیس افتخاری زن لازم است داوطلبان مدارکی همچون اصل و کپی شناسنامه، کارت ملی، مدرک تحصیلی، سوابق بسیج و ... را به مرکز گزینش تحویل داده و فرم ثبت نام پلیس افتخاری را نیز تکمیل نمایند. گفتنی است برای این بانوان پس از پذیرش کارت شناسایی صادر و سپس مجاز به انجام ماموریت خواهند بود.
حقوق استخدام پلیس افتخاری
بر اساس اعلام معاون نیروی انسانی فراجا در سال گذشته، بیش از 50 هزار پلیس افتخاری در کشور جذب و مشغول به کار شده اند. در این میان یک موضوع مهم که برای اغلب علاقه مندان جای سوال دارد، به مسئله حقوق مربوط می شود و بسیاری می خواهند بدانند که آیا به استخدام شوندگان حقوقی تعلق می گیرد یا خیر.
در این مورد باید گفت که حقوق استخدام پلیس افتخاری بر خلاف کارکنان رسمی نیروی انتظامی، حقوق استخدام پلیس افتخاری به صورت ماهیانه نبود و بیشتر در قالب پاداش می باشد. همچنین به این افراد بیمه لحظه ای تعلق می گیرد، بدین مفهوم که تا زمانی که در حال اجرای ماموریت هستند، تحت پوشش بیمه خواهند بود.
بر اساس گفته های مسئولین مربوطه به منظور قدردانی از خدمات خالصانه پلیس های افتخاری، این افراد نه تنها در طول ماموریت تحت پوشش انواع بیمه عمر، مسئولیت، حوادث و درمان قرار می گیرند بلکه در ازای هر ماموریت به آن ها پاداش نقدی تعلق خواهد گرفت. همچنین در صورت داشتن عملکرد خوب و جلب رضایت فرمانده پلیس، ممکن است این افراد جذب نیروی انتظامی شوند که البته این به معنای تعهد استخدام نیست و وقوع آن احتمالی می باشد.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص استخدام پلیس افتخاری داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام باید در مراکز هسته گزینش این وزارتخانه اطلاعات لازمه را به دست آورید.