برای مشاوره استخدام وکیل
برای مشاوره استخدام وکیل
وکیل به شخصی گفته می شود که با داشتن اطلاعات تخصصی و کافی در زمینه قوانین و مقررات، نمایندگی شخص را برای پیگیری امور مربوطه و دفاع از او به عهده بگیرد. راه های بسیار متنوعی برای استخدام وکیل در ایران وجود دارد. با توجه به این که حوزه تخصصی فعالیت های وکلا تاثیر زیادی در به کارگیری و استخدام آن ها در دفاتر، سازمان ها و یا شرکت ها دارد، بسیاری وکلا در جستجوی راه های متفاوت برای اشتغال در جامعه هستند.
برخی از حوزه فعالیت های تخصصی وکلا را می توان شامل موارد کیفری، خانوادگی، تجاری، حقوقی و غیره دانست. برای استخدام و اشتغال تخصصی در هر یک از این زمینه ها باید شرایط استخدامی مورد نظر را برآورده کرد. در این مقاله در ابتدا به روش های مختلف استخدام وکیل در انواع مراکز پرداخته شده است و در ادامه مواردی همچون شرایط استخدامی وکیل در سال جاری مورد بررسی قرار گرفته است.
استخدام وکیل
فارغ التحصیلان رشته حقوق برای اشتغال در جامعه و انجام کارهای تخصصی باید از روش های مختلف استخدام وکیل اطلاعات کافی را کسب کنند. وکالت یکی از مشاغل تخصصی به شمار می رود و افرادی که دانش و تخصص کافی را در این زمینه نداشته و یا از توانایی برقراری ارتباط و سخنوری برخوردار نباشند، به هیچ عنوان نمی توانند اعتماد سایرین را به دست آورده و یا به دفاع از آن ها بپردازند.
در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که افرادی که به عنوان وکیل در جامعه فعالیت می کنند، می بایست تمامی شرایط استخدامی را رعایت نموده باشند. یکی از شروط اصلی تاسیس دفاتر وکالت، تشکیل پرونده و ارائه مشاوره به متقاضیان دارا بودن پروانه وکالت پایه یک دادگستری می باشد. از جمله سایر شرایط استخدامی وکیل در شرکت های مختلف نیز می توان به محدوده سنی خاص، داشتن سابقه کار و غیره اشاره کرد. استخدام وکیل در بانک و دیگر از راه های متنوعی انجام می گیرد. که در این بخش به رایج ترین و مهم ترین آن ها اشاره خواهد شد.
اولین و پرمتقاضی ترین روش استخدام وکیل، شرکت در آزمون وکالت است. این آزمون در هر ساله توسط مرکز وکلای قوه قضائیه و یا کانون وکلای ایران برگزار شده و افرادی موفق به پذیرش خواهند شد. همواره ظرفیت ها و شرایط شرکت کنندگان آزمون از قبل به صورت رسمی به آن ها اطلاع رسانی می گردد. پس از قبولی افراد در این آزمون و طی کردن دوره ها و امتحانات مربوطه می توان پروانه وکالت پایه یک دادگستری را دریافت کرد.
با توجه به این که زمان ثبت نام و برگزاری آزمون وکالت توسط کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلای قوه قضائیه با یکدیگر متفاوت است، در این بخش بازه های زمانی مهم برای شرکت در این دو آزمون بررسی خواهد شد. اطلاعیه های ثبت نام و برگزاری آزمون وکالت کانون کلای دادگستری همواره از طریق سایت سازمان سنجش آموزش کشور sanjesh.org قابل پیگیری هستند. تمامی مراحل ثبت نام و اعلام نتایج آزمون این کانون به صورت کاملا غیر حضوری و توسط این سایت انجام می گیرد.
بر اساس اطلاعیه های جدید منتشر شده در رابطه با آزمون وکالت، داوطلبانی که قصد شرکت در آزمون وکالت مرکز وکلای قوه قضائیه را دارند می بایست مراحل ثبت نام و دریافت نتایج خود را از طریق سایت سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی azmoon.org انجام دهند. هر ساله کلیه اطلاعیه ها، تاریخ ثبت نام و برگزاری آزمون وکالت مرکز وکلای قوه قضائیه از طریق این سایت در دسترس علاقه مندان قرار خواهد گرفت.
افرادی که موفق به دریافت پروانه وکالت پایه یک می شوند، حق تاسیس دفتر وکالت و قبول پرونده های حقوقی افراد را خواهند داشت. با استفاده از تجربیات مرتبط و دانش و تخصص کافی می توان در شغل وکالت شروع به فعالیت کرده و به صورت رسمی مشغول به کار شد.
همانطور که اشاره شد، افرادی که دارای تخصص و مهارت های بخصوصی همچون تجاری، حقوقی و غیره باشند، امکان استخدام به روش های دیگری را نیز دارند. این افراد می توانند از فرصت های استخدام در بخش دولتی یا خصوصی نیز بهره بگیرند. استخدام در بانک ها، بیمارستان ها، شرکت های خصوصی و غیره را می توان در این دسته مشاغل قرار داد. این روش های استخدام، در بخش های بعد با جزئیات بیشتری مورد بحث قرار گرفته است.
استخدام وکیل در بیمارستان
استخدام وکیل در بیمارستان یکی از روش های محبوب اشتغال برای آن دسته افرادی است که علاقه مند به فعالیت در محیط های درمانی هستند. با توجه به این که در کشور بیمارستان های دولتی و خصوصی بسیاری تاسیس شده است، روش های استخدام وکیل در هر یک از این بیمارستان ها با یکدیگر تفاوت هایی دارد.
بیمارستان های دولتی معمولا از طریق برگزاری آزمون های استخدامی علوم پزشکی و تامین اجتماعی اقدام به تامین نیروی مورد نیاز خود می نمایند. این آزمون ها معمولا هر ساله 1 یا 2 مرتبه در کشور اطلاع رسانی و برگزار می گردند. از همین رو افرادی که دارای تحصیلات، تخصص کافی و همچنین پروانه وکالت معتبر باشند، می توانند با دریافت اطلاعات در خصوص استخدام وکیل در دفترچه استخدامی این آزمون ها، برای ثبت نام و شرکت در آزمون اقدام نمایند.
بیمارستان های خصوصی معمولا همچون شرکت های بخش خصوصی، نیروهای مورد نیاز خود را از طریق انتشار فراخوان و اطلاعیه های جذب نیرو تامین می نمایند. از این رو وکلای علاقه مند به فعالیت در بیمارستان ها که تخصص و مهارت کافی در این زمینه را نیز دارند، می توانند پس از مشاهده چنین فراخوان هایی اقدام به برقراری ارتباط یا ارسال رزومه نموده و شانس خود را برای استخدام در این مراکز خصوصی امتحان کنند.
وکلای استخدام شده در بیمارستان ها می توانند هم به صورت حضوری و هم به صورت غیر حضوری یا تلفنی، خدمات و مشاوره های مورد نیاز را به مخاطبان خود ارائه دهند. این شغل می تواند به صورت پاره وقت و یا تمام وقت برای متخصصان این حوزه باشد که برای کسب اطلاعات دقیق از نحوه همکاری می توان اطلاعیه های مرتبط با هر بیمارستان را به دقت بررسی و مطالعه کرد.
استخدام وکیل در تهران
بسیاری موسسات و شرکت های خصوصی در تهران و یا سازمان های دولتی در این استان برای تکمیل فعالیت های خود نیاز به نیروی وکیل و یا کارشناس حقوقی دارند. استخدام وکیل در تهران معمولا با هدف طرح دعاوی حقوقی، کیفری و وصول مطالبات در تهران یا سایر استان ها صورت می گیرد. در بخش قبل نیز به اختصار بیان شد که استخدام وکیل ، بسته به نیاز یک شرکت هم به صورت پاره وقت و هم به صورت تمام وقت انجام می گیرد.
با نظر به این که اکثر موسسات و شرکت ها تمایل به داشتن تمرکز کافی جهت پیگیری امور حقوقی و قضایی دارند، وکلای خانم و یا آقا را با اولویت تمام وقت و حضوری استخدام می نمایند، اما در بین آگهی های مختلف استخدام وکیل در بانکها در تهران می توان مواردی را نیز برای متقاضیان کار پاره وقت و یا دورکاری پیدا کرد. به این وسیله با داشتن پروانه وکالت، حتی از سایر استان ها و شهرستان های ایران نیز می توان به صورت غیر حضوری برای شرکت ها و موسسات تهران فعالیت حقوقی انجام داد.
شرکت ها و موسسات معتبر در تهران برای استخدام وکیل مزایایی را نیز در نظر گرفته اند. هر شرکت بسته به نوع قرارداد تمام وقت یا پاره وقت ممکن است تسهیلات مختلفی همچون وام، بیمه درمانی تکمیلی، بسته ها و هدایای مناسبتی، امکان دورکاری، قابلیت شناوری ساعات کاری، امریه سربازی و غیره را ارائه دهند.
جدول زیر برای راهنمایی بیشتر متقاضیان اخذ شغل وکالت ارائه شده است. این جدول شامل لیست مختصری از چند موقعیت شغلی استخدام وکیل در تهران می باشد که سایر موقعیت ها را می توان از طریق سایت های استخدامی و یا وب سایت خود شرکت ها پیگیری نمود. از جمله برخی سمت های شغلی بیان شده در آگهی های استخدامی وکیل در تهران می توان به شغل وکیل، کارآموز وکالت، وکیل پایه یک دادگستری، وکیل بانکی، وکیل امور قراردادها و غیره اشاره کرد.
موقعیت شغلی | شرایط احراز شغل |
وکیل پایه 1 دادگستری |
همکاری تمام وقت متقاضیان آقا یا خانم پیگیری امور حقوقی و قضایی مقتدر و آشنا با قانون با توان و فعال طرح دعاوی حقوقی و کیفری و وصول مطالبات در تهران و شهرستان ها حداقل چند سال سابقه |
وکیل |
همکاری تمام وقت یا پاره وقت حضوری و غیر حضوری سابقه کار مهم نیست تنها متقاضیان خانم و در برخی شرایط تنها متقاضیان آقا آشنایی کامل به موضوعات مالکیت معنوی و ثبتی حقوقی و املاک انجام اقدامات لازم در زمینه دعاوی مطروحه علیه شرکت آشنا به امورات ثبتی داشتن پروانه وکالت الزامی است |
وکیل امور قراردادها |
داشتن پروانه وکالت پایه یک داشتن چند سال سابقه کاری مسلط به امور حقوقی و قراردادها مدرک تحصیلی کارشناسی حقوق آشنایی کافی با زبان انگلیسی آشنا به لایحه نویسی و امور تامین اجتماعی توانایی حل مسئله و تصمیم گیری مسلط به مجموعه نرم افزارهای آفیس |
متقاضیان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مشاغل با موسسات مربوطه ارتباط برقرار کنند. با توجه به شرایط ذکر شده برای عنوان شغلی وکیل در شرکت های تهران می توان گفت که در برخی آگهی های استخدامی، داشتن سابقه کار الزامی و در برخی غیر الزامی می باشد، اما موردی که در بین اکثر این موقعیت های شغلی الزامی می باشد، داشتن مدرک وکالت پایه 1 دادگستری است.
استخدام وکیل در بانک
استخدام وکیل در بانک از جمله مشاغل حساس برای این رشته به شمار می رود. پیگیری امور بانکی توسط وکلا در بانک های دولتی و خصوصی کشور نیاز به داشتن آشنایی کافی با بررسی قوانین و مقررات بانک ها و توانایی کافی برای تنظیم لوایح دارد. از طرف دیگر وکلایی که در بانک ها استخدام می شوند باید تسلط کافی به قراردادهای بانکی و اعتبارات داشته باشند. وکیل امور بانکی یکی از دسته های تخصصی شغل وکالت است که نیاز به تجربه و مهارت کافی دارد.
برای استخدام وکیل در بانک نیز 2 روش با آزمون و بدون آزمون را می توان در پیش گرفت. عمده بانک های کشور اعم از دولتی و خصوصی برای جذب نیروی جدید همچون استخدام وکیل، این کار را از طریق برگزاری آزمون استخدامی انجام می دهند. افرادی که مدرک کارشناس حقوقی داشته و یا موفق به اخذ پروانه وکالت شده باشند می توانند در عناوین کارشناس حقوقی و یا وکیل بانکی به استخدام بانک ها درآیند.
معمولا بانک های مختلف بسته به نیاز خود سالانه و یا چند سال یک بار آزمون های استخدامی را برگزار می نمایند که از جمله رشته های مورد نیاز آن ها حقوق و یا وکالت می باشد. لازمه استخدام در بانک ها داشتن شرایط ذکر شده در دفترچه آزمون، موفقیت در آزمون کتبی و همچنین پذیرش در مصاحبات حضوری و تخصصی مراحل بعد است. وکلا پس از طی شدن موفقیت آمیز این مراحل قادر به استخدام تمام وقت در بانک خواهند بود.
بانک های خصوصی کشور نیز عمدتا از طریق برگزاری آزمون و یا انتشار اطلاعیه های استخدامی، وکیلان مورد نیاز خود را جذب می نمایند. برای اطلاع از شرایط استخدامی این بانک ها می توان آگهی های آن ها را مطالعه نموده و درخواست همکاری داد. از جمله روش های دیگر استخدام وکیل، فعالیت به صورت وکیل کارآموز در بانک است که در طولانی مدت ممکن است منجر به استخدام در بانک ها شود.
استخدام وکیل پاره وقت
برای افرادی که هنوز تجربه کافی را در امر وکالت به دست نیاورده اند و یا فرصت کافی را برای پرداختن به کارهای تمام وقت ندارند، استخدام وکیل پاره وقت می تواند بهترین گزینه برای کسب تجربه و درآمد باشد. مشاغل حوزه وکالت به 2 دسته تمام وقت و پاره وقت تقسیم بندی شده اند و به سادگی از نام این مشاغل می توان متوجه ساعات کاری هر یک شد.
بر خلاف مشاغل تمام وقت، استخدام وکیل پاره وقت با توافق تعداد ساعات کاری محدودی امکان پذیر است. به این ترتیب وکلایی که تمایل به انجام کار پاره وقت دارند، با درخواست به موسسات، سازمان ها و شرکت های معتبری که نیاز به نیروی وکیل دارند، می توانند شغلی را برای خود انتخاب نمایند. در مشاغل پاره وقت عمدتا امکان انجام کار و ارائه خدمت به صورت غیر حضوری نیز وجود دارد. به این ترتیب بدون نیاز به حضور در یک موسسه یا شرکت می توان به عنوان یک وکیل دورکار مشغول به فعالیت شد.
شرکت هایی که اقدام به استخدام وکیل پاره وقت می نمایند معمولا شرایط جذب وکیل کارآموز را نیز دارند. بنابراین حتی دانشجویان رشته حقوق می توانند از این فرصت برای کسب تجربیات مفید و یا دریافت مشاوره رایگان برای قبولی در آزمون وکالت استفاده کنند. یک وکیل پاره وقت معمولا می تواند از پورسانت پروژه ها و پرونده های انجام شده نیز درآمدی داشته باشد. البته ممکن است به این افراد ماموریت های کاری نیز ابلاغ شود که باید شرایط کافی برای انجام این کار را داشت.
شرایط استخدام وکیل
با توجه به حساسیت هایی که شغل وکالت در دسته های مختلف دارد، شرکت ها و سازمان های خصوصی و دولتی غالبا قوانین و مقررات سختگیرانه ای را برای استخدام وکیل در نظر می گیرند. فرد برای اشتغال در این موقعیت شغلی باید شرایط استخدام وکیل را به طور کامل دارا باشد. برخی از این شرایط شامل الزاماتی است که متقاضیان شرکت در آزمون کانون وکلا باید رعایت کنند و برخی نیز هنگام استخدام وکیل پایه یک در شرکت خصوصی، بیمارستان، بانک، موسسه بخصوص و غیره در نظر گرفته می شود.
برای راهنمای بیشتر متقاضیان در ابتدا در جدول زیر شرایط استخدام وکیل از طریق شرکت در آزمون وکالت آورده شده است.
شرایط استخدامی وکیل از طریق شرکت در آزمون وکالت |
داشتن مدرک کارشناسی یا بالاتر رشته حقوق، فقه و مبانی حقوق اسلامی و یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی |
تایید مدرک دانشگاهی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری |
داشتن تابعیت ایرانی |
سقف سنی برای متقاضیان استان تهران 40 سال و برای شهرستان های دیگر 50 سال می باشد. |
قبولی در آزمون وکالت، شرکت در دوره کارآموزی و قبولی در امتحانات |
دسته دوم شرایط استخدامی وکیل شامل شرایط اختصاصی هر سازمان یا شرکت می باشد که برای اطلاع دقیق از شرایط اختصاصی بهتر است به دفترچه های آزمون استخدامی و یا آگهی های استخدام مورد نظر مراجعه شود. در جدول زیر به برخی از شرایط مهم استخدام وکیل در شرکت ها و موسسات مختلف اشاره شده است که البته این شرایط ممکن است در بین انواع محل های کار متفاوت باشد.
برخی از شرایط استخدام وکیل |
داشتن مدرک کارشناسی حقوق یا مدارک تحصیلی قابل قبول دیگر |
اخذ پروانه وکالت پایه یک دادگستری |
داشتن سابقه کار کافی (معمولا بین 3 تا 5 سال برای مشاغل حساس تر) |
رعایت شرط تقاضای نیروی خانم یا آقا |
آشنایی کافی با زبان انگلیسی |
توانایی کار با نرم افزارهای آفیس |
داشتن شرایط اسکان مناسب برای مشاغل تمام وقت و حضوری |
رعایت محدوده سنی مورد نیاز |
ممکن است علاوه بر شرایط ذکر شده در جدول بالا، برخی شرکت ها نیز الزامات ویژه ای را در آگهی های استخدامی خود بیان کنند. در این صورت بهتر است پس از حصول اطمینان کافی از داشتن شرایط ذکر شده، اقدام به ارسال رزومه و یا برقراری تماس با کارفرما نمود. از جمله این شرایط جانبی می توان الزامات شغل مربوطه همچون قابلیت تنظیم قرارداد، توانایی های حل مسئله و غیره را نام برد.
مدارک لازم برای استخدام وکیل
سازمان ها، شرکت ها و موسسات مختلف معمولا به صورت تفکیک شده مدارک لازم برای استخدام وکیل را به اطلاع علاقه مندان استخدام در این موقعیت شغلی می رسانند. به عنوان مثال، در صورتی که عنوان شغلی وکیل در دفترچه آزمون استخدامی سازمان های دولتی به عنوان ظرفیت های پذیرش مورد نیاز ذکر شده باشد، معمولا ارائه مدارک زیر در مرحله ثبت نام آزمون ضروری می باشد.
مدارک لازم برای استخدام وکیل در آزمون های استخدامی دولتی |
شناسنامه |
کارت ملی |
عکس پرسنلی |
کارت پایان خدمت (برای متقاضیان آقا) |
پروانه وکالت پایه یک دادگستری |
مدرک تحصیلی |
مدارک سهمیه استفاده شده |
داشتن پروانه وکالت پایه یک دادگستری و ارائه مستندات این پروانه معتبر جزو الزامات اساسی استخدام وکیل به شمار می رود، لذا هم در استخدام های دولتی و هم در مشاغل خصوصی ارائه این پروانه الزامی می باشد. حتی وکیلانی که قصد تاسیس دفتر خصوصی برای خود را دارند باید این مدرک را در دست داشته باشند.
در روش استخدام وکیل در مراکز و موسسات خصوصی نیز قطعا علاوه بر مدارک ذکر شده و پروانه وکالت، مدارکی از متقاضیان اخذ می شود که طیف گسترده ای را شامل می شود. این مدارک می تواند شامل رزومه تحصیلی و شغلی، مدرک معتبر مهارت های کامپیوتری، مدارک اثبات سابقه کار و غیره باشد.
حقوق استخدام وکیل
در شرایط اقتصادی کنونی جذاب ترین موضوع در رابطه با اشتغال در موقعیت های شغلی مختلف همچون وکالت، مبحث درآمد و مزایا است. به سادگی می توان گفت که حقوق استخدام وکیل بازه بسیار متنوع و وسیعی را شامل می شود که ارتباط مستقیمی به چند فاکتور اساسی دارد. دانشجویان رشته حقوق و یا افرادی که تمایل به ادامه تحصیل در این رشته دارند معمولا علاقه زیادی به اطلاع از درآمد وکلا، کارآموزان وکالت و کارشناسان حقوقی خواهند داشت.
همانگونه که بیان شد، پس از استخدام وکیل یکی از عوامل تاثیرگذار در میزان حقوق این کارکنان، نحوه فعالیت و ساعات کاری آن ها می باشد. قاعدتا انتظار می رود که یک وکیل تمام وقت و حضوری درآمد بالاتری نسبت به یک وکیل پاره وقت داشته باشد. البته میزان سابقه کاری و تخصص وکیل در زمینه مربوطه نیز در این زمینه به هیچ عنوان قابل چشم پوشی نیست.
برخی وکلا تمایل به اشتغال خصوصی و فعالیت در دفاتر خود به صورت منعطف دارند. حقوق چنین افرادی کاملا به تعداد پرونده هایی بستگی خواهد داشت که پذیرش می کنند. در صورت داشتن تجربه و مهارت کافی، عمدتا این وکلا درآمدهای بالاتری نسبت به سایرین خواهند داشت. حتی می توان بخشی از این درآمد را صرف معرفی خود به جامعه کرده و به افراد یاری دهنده همچون کارآموزان، پورسانتی اعطا کرد.
به طور میانگین می توان گفت که در سال جاری یک وکیل کارآموز می تواند حدود 5 تا 10 میلیون تومان در ماه درآمد داشته باشد، اما درآمد وکلای در حوزه هایی همچون خانوادگی، کیفری، بانکی، بیمارستانی و غیره تفاوت های زیادی با یکدیگر دارد. وکلای مالی معمولا درآمد خود از یک پرونده را به صورت درصدی دریافت می نمایند، بنابراین به ازای هر پرونده ممکن است درآمدی بین 5 میلیون تومان تا 120 میلیون تومان یا بیشتر داشته باشند.
وکلای خانوادگی که به مسائل جدایی یا ارثیه خانواده رسیدگی می کنند نیز به ازای هر پرونده حدود 400 هزار تومان تا 30 میلیون تومان دریافت می کنند. این بازه مبالغ ذکر شده مربوط به وکلایی است که پس از دریافت پروانه خود، دفتر وکالتی را تاسیس کرده و به صورت خصوصی مشغول به فعالیت می شوند. سایر وکلا که تمایل به اشتغال و کسب تجربه در شرکت های خصوصی را دارند نیز علاوه بر دریافت حقوق هایی بالاتر از 10 میلیون می توانند از مزایای دریافت وام، بیمه و یا پورسانت نیز بهره مند شوند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص استخدام وکیل داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام در صورتی که شرط انصراف از پروانه پایه یک قبلی پس از قبولی در آزمون را رعایت کنید، امکان شرکت در آزمون و پس از قبولی در دوره کارآموزی را خواهید داشت.