برای مشاوره شرایط عضویت در نظام مهندسی
برای مشاوره شرایط عضویت در نظام مهندسی


عضویت در سازمان نظام مهندسی به منزله مجوزی برای شروع فعالیت های تجاری و خدماتی است. چرا که جامعه مهندسان برای دریافت پروانه اشتغال به کار گرفته تا تاسیس شرکت و دفاتر مهندسی، باید یکی از اعضای جامعه نظام مهندسی کشور باشند. از اصلی ترین شرایط عضویت در نظام مهندسی دارا بودن مدرک کارشناسی در یکی از رشته های مرتبط با حوزه های ساختمانی می باشد. تمامی فارغ التحصیلان رشته های مهندسی عمران، معماری، مکانیک، برق، شهرسازی، نقشه برداری و ترافیک می توانند در آزمون نظام مهندسی ثبت نام کنند و برای بهره مند شدن از مزایای این سازمان، کارت عضویت دریافت کنند. یکی از مهمترین خدماتی که سازمان نظام مهندسی به مهندسان ارائه می کند، دریافت پروانه اشتغال به کار می باشد.
در واقع مهندسان پس از سه سال از زمان فارغ التحصیلی و دریافت مدرک خود در دوره کارشناسی یا لیسانس و یک سال پس از دریافت مدرک دکتری، می توانند با شرکت در آزمون نظام مهندسی برای دریافت پروانه اشتغال به کار خود اقدام نمایند. عضویت در سازمان نظام مهندسی برای صدور پروانه مهندسی الزامی است ولی برای شرکت در آزمون نظام مهندسی عضویت متقاضی الزامی ندارد و داوطلبان می توانند پس از قبولی در آزمون برای دریافت کارت عضویت خود اقدام کنند. سازمان نظام مهندسی این آزمون را در رشته های مختلف و حوزه های تخصصی همچون نظارت، اجرا، طراحی و محاسبات، دو مرتبه در سال برگزار کرده و مهندسان با پذیرش در آزمون امکان فعالیت به عنوان کارشناس را خواهند داشت.
شرایط عضویت در نظام مهندسی
یکی از مهم ترین شرط ها برای عضویت در سازمان نظام مهندسی استان فارغ التحصیل شدن در مقطع کارشناسی یا لیسانس در یکی از رشته های مهندسی عمران، معماری، مکانیک، برق، شهرسازی، نقشه برداری و ترافیک یا دیگر رشته های مرتبط با حوزه فعالیتی ساختمان از دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم می باشد. در واقع این افراد می توانند پس از گذشت سه سال از مدرک کارشناسی خود در آزمون نظام مهندسی شرکت کرده و برای دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی خود اقدام نمایند.
یکی از شرط های عضویت در سازمان نظام مهندسی داشتن مدارک مورد نیاز عضویت که در جدول زیر به آن ها اشاره شده است، می باشد. در واقع متقاضی باید با در دست داشتن اصل و کپی مدارک خود مانند کپی از اصل مدرک تحصیلی، کپی شناسنامه و عکس پرسنلی به سازمان نظام مهندسی موجود در شهر خود مراجعه کرده و با تکمیل فرم اطلاعات و پرداخت حق عضویت، عضویت خود در نظام مهندسی را ثبت کند.
توجه داشته باشید که هنگام پر کردن فرم های اطلاعات خود اگر محل تولدتان در شناسنامه با محل اقامت فعلی متفاوت باشد، باید مدرکی جهت احراز سکونت و اقامت خود در شهر کنونی به همراه داشته باشید. در واقع مدارک قابل قبول جهت احراز سکونت از قبیل اجاره نامه رسمی محل سکونت، سند مالکیت محل سکونت به نام متقاضی، پدر، مادر و همسر یا آخرین قبض تلفن ثابت به نام صاحب سند می باشند.
پر کردن فرم اطلاعات و درخواست عضویت در سازمان نظام مهندسی استان
اصل و کپی شناسنامه
اصل و کپی کارت ملی
اصل و کپی برابر اصل مدارک تحصیلی معتبر از دوره های کاردانی و کارشناسی
دو قطعه عکس 6*4 رنگی با پس زمینه سفید پشت نویسی شده، بدون عینک و کلاه و رعایت حجاب برای بانوان
اصل و کپی فیش واریزی
داوطلبان می بایست به این نکته توجه داشته باشند که تعداد عکس های ارسالی ممکن است در نظام مهندسی هر استان متفاوت باشد. از این رو شما می توانید با مراجعه به آیین نامه های نظام مهندسی هر استان، از اطلاعات تکمیلی در مورد مدارک مورد نیاز برای عضویت در نظام مهندسی آگاه شوید. پس از ارسال مدارک و تایید آن ها، یک کارت عضویت همانند تصویر زیر برای شما صادر می شود.
داوطلبان برای شرکت در این آزمون نظام مهندسی می بایست در رشته های فنی مهندسی مانند عمران، معماری، نقشه برداری، شهرسازی و ... تحصیل کرده باشند و مدرک دانشگاهی داشته باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.
شرایط عضویت در نظام مهندسی با مدرک کاردانی
با توجه به این که یکی از اصلی ترین شرایط عضویت در نظام مهندسی، داشتن حداقل مدرک لیسانس می باشد، از این رو عضویت نظام مهندسی با مدرک کاردانی برای متقاضیان امکان پذیر نیست. داوطلبان باید حداقل دارای مدرک کارشناسی در یکی از رشته های مهندسی عمران، معماری، مکانیک، برق، شهرسازی، نقشه برداری و ترافیک در دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم کشور، فارغ التحصیل شده باشند.
فارغ التحصیلان با مدرک تحصیلی کاردانی در یکی از رشته های هفت گانه ساختمان که در بالا به آن ها اشاره شد، می توانند طبق شرایط عضویت در سازمان نظام مهندسی با مدرک کاردانی و شرکت در آزمون سازمان نظام کاردانی ساختمان که همانند آزمون نظام مهندسی در سال دو بار توسط وزارت راه و شهرسازی برگزار میشود، در صورت قبول شدن در آزمون برای دریافت پروانه اشتغال خود طبق سابقه کاری در سه درجه پایه 3 و پایه 2 و پایه 1، برای شروع کار اقدام کنند.
از این رو طبق شرایط عضویت در نظام مهندسی با مدرک کاردانی امکان ثبت نام و عضویت وجود ندارد و داوطلبان برای عضویت در این سازمان باید مدرک تحصیلی خود را ارتقا دهند. از طرفی همانطور که اشاره شد، افراد با مدرک کاردانی می توانند برای عضویت در سازمان نظام کاردانی اقدام کنند. برای عضویت در سازمان نظام کاردانی نباید در سازمان نظام مهندسی یا نظام کاردانی در استان دیگری به غیر از استان محل سکونت خود عضویت داشته باشید.
آزمون معماران تجربی تحت نظارت سازمان نظام مهندسی و به پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی بوده که این آزمون دو بار در سال برگزار می شود.رای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید.
مشاوره عضویت در نظام مهندسی
قدمت ایجاد سازمان نظام مهندسی و کنترل ساختمان به حدود 27 سال می رسد. در واقع دستور ایجاد سازمان نظام مهندسی از ابتدا سال 1375 جهت اجرا به وزارت مسکن و شهرسازی ارسال شد. در واقع ایجاد نظام مهندسی شرایط و بستر مناسبی را برای مهندسان رشته های مختلف فراهم کرده است تا بتوانند مسیر راحت تری در حوزه فعالیتی و تحصیلی مهندسی را تجربه کنند. از این رو داوطلبان برای داشتن عضویت بی نقص در این سازمان بهتر است از مشاوره عضویت در نظام مهندسی، راهنمایی بگیرند.
از مزایا عضویت نظام مهندسی می توان به دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی، استفاده از تسهیلات و خدماتی مانند حفظ حقوق، شئون و حیثیت حرفه ای اعضای نظام مهندسی استان، امکان شرکت در انتخابات هیات مدیره و سایر انتخابات مربوط به سازمان نظام مهندسی، امکان قرارگیری در نقش سرپرست در کارگاه پروژه های دارای مجری، امکان عضو شدن در صندوق رفاه مهندسان و استفاده از وام های مصوب صندوق و بهره بردن از پایگاه های علمی، فنی، آموزشی و انتشاراتی به منظور بالا بردن دانش فنی اعضا می باشد.
آزمون کارشناسی رسمی ماده 27 وزارت راه و شهرسازی کشور بر اساس آیین نامه اجرایی ماده 27 قانون نظام مهندسی هیات وزیران به منظور صدور پروانه کارشناسی برای مهندسان توسط وزارت راه و شهرسازی و با نظارت دفتر مقررات ملی کشور برگزار می گردد. برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص شرایط عضویت در نظام مهندسی داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام، بله عضویت در نظام مهندسی استان نیازی به شرکت در آزمون نظام مهندسی را ندارد.