برای مشاره رتبه بندی کارمندی چیست
برای مشاره رتبه بندی کارمندی چیست
افراد بسیاری برای استخدام در سازمان ها در آزمون های کتبی یا مصاحبه های خاصی شرکت کرده و شایستگی خود را به اثبات رسانده اما مدتی پس از استخدام کیفیت کار آنان کاهش یافته و نامطلوب می شود. برای ایجاد انگیزه در کارکنان و تقدیر از کارمندان شایسته، مدیران نسبت به رتبه بندی آنان اقدام می کنند. کسب اطلاعات در خصوص این که رتبه بندی کارمندی چیست، مفید بوده و همچنین باید به بررسی مزایا و هدف این امر پرداخت.
رتبه بندی کارمندی در اغلب سازمان ها و شرکت ها صورت گرفته و غالبا دارندگان رتبه برتر، پاداش هایی دریافت می کنند. در این مقاله به سوال رتبه بندی کارمندی چیست، پاسخ داده شده و در ادامه به شرح اهداف این اقدام پرداخته شده است. اشخاص از طریق مطالعه این مقاله با جزئیات افزایش حقوق و نحوه ارتقای رتبه آشنا خواهند شد. در انتهای مقاله به بررسی مزایای رتبه بندی و شرح اطلاعاتی در خصوص رتبه بندی کادر اداری آموزش و پرورش پرداخته شده است.
رتبه بندی کارمندی چیست
یکی از عبارت هایی که افراد پس از استخدام در سازمان های متفاوت با آن مواجه می شوند، رتبه بندی کارمندی بوده که بسیاری از آنان با این اصطلاح به درستی آشنا نبوده و سوالاتی در خصوص مزایا و هدف مطرح می نمایند. در این میان باید به بررسی این پرداخت که رتبه بندی کارمندی چیست و چگونه می توان از رتبه های برتر بهره مند شد.
رتبه بندی به طور کلی با هدف دسته بندی اشخاص صورت گرفته که مدیران سازمان ها و شرکت ها، کارمندان را بر اساس نحوه عملکرد رتبه بندی خواهند کرد. ممکن است در یک سازمان رتبه های عددی به کارمندان اختصاص داده شده و در سازمانی دیگر، افراد به شکل توصیفی مورد ارزیابی قرار گیرند. به عنوان مثال موارد 1 تا 5 جزو رتبه های عددی و موارد خوب، عالی و ممتاز جزو رتبه های توصیفی می باشند.
در جواب این پرسش که رتبه کارمندی چیست، باید توضیح داد که مدیران عوامل متعددی را برای ارزیابی کارکنان در نظر گرفته و در ادامه بر اساس میزان رضایت خود از هر کارمند، به او امتیاز خواهند داد. معمولا هر کارمند در چند حوزه مجزا امتیازاتی دریافت کرده و در ادامه یک رتبه خاص با توجه به مجموع امتیازات، به او تعلق خواهد گرفت. مراحل رتبه بندی می تواند به شکل آنلاین یا حضوری طی شود که غالبا سازمان های بزرگ از کارکنان خواسته تا مستندات خود را به شکل اینترنتی در یک سامانه بخصوص بارگذاری نمایند.
یکی از مزایای رتبه بندی کارمندی افزایش حقوق کارکنان یا اعطای پاداش به آنان می باشد. در برخی از مواقع جایگاه افراد دارای رتبه برتر، در سازمان ارتقا یافته و مزایای بیشتری در اختیار آنان قرار خواهد گرفت. پس از رتبه بندی کارکنان می توان آنان را گروه بندی کرده و در هر گروه افراد با رتبه های متفاوت را قرار داده تا اعضا به رشد یکدیگر کمک نمایند.
اهداف رتبه بندی کارمندی
یکی از پرسش های کارمندان یا مدیران سازمان ها این است که اهداف رتبه بندی کارمندی چیست و چرا باید نسبت به رتبه بندی اقدام نمود. در پاسخ باید توضیح داد که این امر منجر به ارزیابی وضعیت دقیق کارمندان و برنامه ریزی برای رشد و بهبود عملکرد آنان می شود. مدیران سازمان ها تا زمانی که به شکل منظم و دقیق به ارزیابی وضعیت کارکنان نپردازند، موفق به رتبه بندی آنان نشده و به همین دلیل باید روش مناسبی را برای ارزیابی عادلانه انتخاب نمود.
بررسی مزایا و اهداف رتبه بندی کارمندی امکان اتخاذ تصمیم صحیح در خصوص اقدام یا عدم اقدام برای رتبه بندی کارمندان را فراهم می کند. اشخاص مشغول فعالیت در سازمان ها نیز می توانند پس از شناسایی اهداف، به اهمیت رتبه بندی پی برده و مدارک و مستندات خواسته شده را با دقت آماده کرده و در اختیار مسئول ارزیابی قرار دهند. لیست اهداف در زیر آمده و برای مدیران و کارمندان قابل مطالعه می باشد.
ایجاد شفافیت و ایجاد استاندارد برای کلیه کارکنان
در اختیار داشتن گزارش دقیق از عملکرد کارکنان
شناسایی مشکلات کارکنان و حل مسائل
افزایش بهره وری سازمان
مقایسه کارمندان با یکدیگر و شناسایی نقاط قوت و ضعف آنان
گروه بندی کارکنان و قرار دادن اشخاص با رتبه های متفاوت در هر گروه
ارزیابی کارمندان به شکل سازماندهی شده
برنامه ریزی برای رشد کارکنان، برای مثال انتخاب مربی برای افراد با رتبه پایین تر
آشنایی با تفاوت ها و مهارت های کارمندان
به طور کلی می توان توضیح داد که سه هدف برای ارزیابی عملکرد کارکنان وجود داشته که لیست اهداف شامل موارد اهداف پایه، عالی و شگفت انگیز می شود. موارد پایه اهداف مورد نظر مدیران است که کارکنان می بایست به گونه ای عمل کرده تا سازمان به آن اهداف برسد. اهداف عالی از انتظار مدیر سازمان فراتر بوده و شگفت انگیز نیز به آن دسته از اهداف گفته شده که جزو انتظارات سازمان از کارکنان عادی نبوده و به یک موفقیت فوق العاده ختم می شوند. در حقیقت کارمندان باید در جهت دست یافتن به اهداف پایه فعالیت کنند، اما در صورت انجام فعالیت های خاص و رسیدن به اهداف عالی یا شگفت انگیز، کار ویژه ای انجام داده و از آنان تشکر خواهد شد.
افزایش حقوق با رتبه بندی کارمندی
یکی از مزایا و نتایج رتبه بندی کارکنان، افزایش حقوق افراد بر اساس رتبه آنان می باشد. میزان افزایش حقوق با رتبه بندی کارمندی در هر سازمان یا شرکت متفاوت بوده و مدیر بر اساس میزان بودجه نسبت به افزایش درآمد کارمندان اقدام خواهد کرد. بنابراین جهت کسب اطلاعات دقیق در خصوص میزان افزایش حقوق، باید با مدیر یا سرپرست بخش در محل کار ارتباط برقرار نمود.
تعیین میزان افزایش حقوق کارمندان را می توان به نوعی یکی از هدف های مهم و ارزشمند رتبه بندی دانست. مدیران به منظور تقدیر از کارمندان یا برای فراهم کردن شرایط رفع نیازهای ضروری در بازه های زمانی متفاوت نسبت به افزایش حقوق اقدام می نمایند، رتبه بندی امکان افزایش درآمد اصولی را فراهم می کند.
پس از پاسخگویی به این سوال که رتبه بندی کارمندی چیست، باید اظهار داشت که پس از تعیین رتبه اشخاصی که کار خود را به درستی انجام داده و خدمات با کیفیت ارائه می دهند، از افزایش حقوق بیشتری بهره مند خواهند شد. به عنوان مثال اگر کارمندان رتبه های 1 تا 5 را دریافت کرده و 5 بالاترین رتبه باشد، ممکن است حقوق دارندگان رتبه پنج 50 درصد و درآمد دارندگان رتبه یک 10 درصد افزایش یابد.
باید توضیح داد که برخی از کارمندان پس از مطلع شدن از رتبه خود به علت کسب امتیاز پایین و عدم افزایش حقوق مناسب، دلسرد می شوند. بهتر است مدیر سازمان برنامه هایی برای ارتقای سطح این اشخاص در نظر گرفته و آنان را به شرکت در دوره های آموزشی تشویق کند. مدیر می تواند پس از گذشت مدت زمان معینی به افراد اجازه شرکت مجدد در ارزیابی را داده تا کارکنان با رتبه های پایین نیز از حقوق بیشتر بهره مند شوند.
نحوه ارتقای رتبه بندی کارمندی
پس از پاسخگویی به این پرسش که رتبه کارمندی چیست، باید توضیح داد که به طور کلی کارمندان بر اساس میزان تحصیلات و مدرک تحصیلی خود در جایگاه خاصی قرار گرفته و میزان حقوق آنان بر این اساس برآورد خواهد شد. سازمان ها و شرکت ها طبق آیین نامه ها و قوانین تصویب شده نسبت به پرداخت حقوق متناسب با جایگاه کارمند اقدام خواهند کرد، در صورت ارتقای مدرک تحصیلی میزان حقوق فرد نیز افزایش خواهد یافت.
منظور از نحوه ارتقای رتبه بندی کارمندی، نحوه بهبود رتبه دریافتی از طریق شرکت در ارزیابی سازمان می باشد. سازمان ها برای رتبه بندی کارمندان تنها مدرک تحصیلی و سطح تحصیلات آنان را مد نظر قرار نداده و به عوامل دیگری نیز توجه خواهند داشت. بنابراین ممکن است دریافت مدرک بالاتر منجر به افزایش حقوق شده اما لزوما رتبه فرد را از 1 به 5 تغییر نخواهد داد.
در جواب این پرسش ها که رتبه بندی کارمندی چیست و نحوه ارتقای رتبه بندی کارمندی چگونه می باشد، باید توضیح داد که رتبه بندی به امتیازدهی به عملکرد کارکنان گفته شده که پرسنل لازم است ابتدا عوامل موثر در تعیین رتبه را شناسایی کرده و سپس نسبت به بهبود وضعیت خود اقدام نمایند. برای مثال آموزش و پرورش اهمیت زیادی برای شرکت کارکنان در دوره های ضمن خدمت، کسب افتخار در مسابقات و تالیف کتب و مقالات قائل بوده که از طریق انجام این اقدامات، رتبه کارمندان ارتقا خواهد یافت.
پس از بررسی این که مزایا و هدف از رتبه کارمندی چیست، لازم به ذکر است که رتبه بندی چالش هایی نیز داشته و برای مثال سوگیری در رتبه بندی، ناراحتی و دلسردی کارکنان و رقابت منفی آنان با یکدیگر از معایب تعیین رتبه می باشند. اگر مدیر سازمان پس از رتبه بندی، نیروهای خود را به سرعت اخراج کرده و مدام نیروی جدید جذب کند، رشد نخواهد نمود. زیرا رشد و ارتقا مستلزم طی کردن مسیر به صورت مداوم و پیوسته است. طبیعتا کارمند جدید چند ماه اول با اهداف و قوانین سازمان آشنا نبوده و یک وقفه زمانی برای رسیدن به وضعیت مطلوب به وجود خواهد آمد.
مزایای رتبه بندی کارمندی
مدیران برخی از سازمان ها و شرکت ها پرسیده اند که هدف و مزایای رتبه بندی کارمندی چیست؟ در جواب باید اظهار داشت که یکی از مزایای این امر، شناسایی افرادی است که کار خود را به نحو احسن انجام داده، از مهارت ها و استعدادهای مناسبی برخوردار بوده و لایق دریافت پاداش می باشند. در ادامه لیست مزایا آمده است:
تشویق کارکنان به رشد و تقویت مهارت ها
از بین بردن رکود شغلی
شناسایی بهتر کارکنان
اخراج کارمندانی که کار خود را به درستی انجام نمی دهند.
افزایش میزان حقوق و افزایش رضایت شغلی کارمندان
افزایش کیفیت خدمات یا محصولات شرکت
جذب مشتریان وفادار
برقراری ارتباط بیشتر مدیر با کارمندان
شناسایی افراد با استعدادهای ویژه
برخی از مدیران پس از رتبه بندی کارمندان، افرادی که میزان امتیازات آنان کمتر از میزان قابل قبول بوده را اخراج می کنند. کارکنان در طول ماه یا سال گزارش کار خود را در اختیار مدیر یا سرپرست قرار داده اما گاهی اوقات این گزارش ها به درستی بررسی نشده و نقص ها مشاهده نخواهد شد. رتبه بندی عدم رسیدگی مدیران به گزارش کارها را تا حدودی جبران کرده و آنان را به خوبی با پرسنل آشنا خواهد نمود.
رواج عملکرد مناسب، ایجاد انگیزه در کارکنان و تشویق آنان به ارائه خدمات با کیفیت یا انجام وظایف به بهترین نحو، از مزایای رتبه بندی کارمندی به شمار می روند. به طور معمول ایجاد رقابت بین افراد، آنان را به سمت رشد سوق داده و پرسنل در چنین حالتی نسبت به کسب دانش بیشتر و ارتقای مهارت ها تلاش خواهند نمود.
رتبه بندی کادر اداری آموزش و پرورش
یکی از سازمان هایی که نسبت به رتبه بندی کارکنان خود اقدام کرده، آموزش و پرورش نام داشته که ابهاماتی در خصوص رتبه بندی کادر اداری آموزش و پرورش وجود دارد. به طور کلی باید توضیح داد که آموزش و پرورش تنها معلمان، هنرآموزان و آموزگاران را رتبه بندی کرده و افراد مشغول کار در ادارات را واجد شرایط دریافت رتبه خاصی نمی داند.
طبق آخرین اطلاعیه ها افرادی که با حکم معلمی استخدام شده و در حال حاضر در بخش های اداری خدمات ارائه می دهند، امکان شرکت در ارزیابی و دریافت رتبه را خواهند داشت. سایر کارکنان شعب متفاوت اداره آموزش و پرورش تنها در صورتی از یک رتبه خاص بهره مند شده که به عنوان معلم یا آموزگار مشغول فعالیت شوند.
یکی از مزایا و هدف های رتبه بندی معلمان آموزش و پرورش افزایش حقوق کارکنان بوده و باید توضیح داد که حقوق معلمان پس از تعیین رتبه، 10 الی 52 درصد افزایش یافت. معلمان آموزش و پرورش رتبه های 1 تا 5 را دریافت کرده که نام موارد یک تا پنج به ترتیب، آموزشیار معلم، مربی معلم، استادیار معلم، دانشیار معلم و استاد معلم است.
پس از بررسی این که رتبه بندی کارمندی چیست، باید توضیح داد که معیارهای رتبه بندی می بایست بر اساس اهداف سازمان تعیین شوند. به عنوان مثال آموزش و پرورش وظیفه ارائه خدمات آموزشی به دانش آموزان را بر عهده دارد و هر چقدر دانش معلمان افزایش یابد، سازمان عملکرد بهتری خواهد داشت. به همین دلیل شرکت در دوره های ضمن خدمت، چاپ کتب و مقالات جزو معیارهای رتبه بندی کارمندی آموزش و پرورش به حساب می آیند. سطح مدرک تحصیلی نیز از اهمیت زیادی برخوردار بوده و افراد می توانند برای کسب رتبه بالاتر، مدرک را ارتقا دهند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص رتبه بندی کارمندی چیست داشتید می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید در تلگرام و اینستاگرام بانک استخدام عضو شوید.