برای مشاوره در خصوص چگونه برای مصاحبه شغلی آماده شویم
برای مشاوره در خصوص چگونه برای مصاحبه شغلی آماده شویم
یکی از عوامل مهم جهت جذب نیروی جدید از نظر کارفرماها و به طور کلی مراکز استخدام کننده، عبور موفقیت آمیز از مرحله مصاحبه می باشد. در این مرحله به صورت چهره به چهره توانایی های شخص را در زمینه های مختلف سنجیده شده و به دلیل آنکه شفاهی است برای اغلب کارجویان استرس زا بوده و این افراد غالبا می خواهند بدانند که چگونه برای مصاحبه شغلی آماده شویم تا اطمینان خاطر بیشتری برای کسب نمره بالا داشته باشند.
پاسخ به این سوال مستلزم در نظر گرفتن عوامل بسیاری است که در این مقاله به آن ها پرداخته خواهد شد. از جمله اینکه نحوه معرفی خود و ارائه رزومه کاری در مصاحبه شغلی به چه صورت بوده و نکات مهمی که باید در این مرحله در نظر داشت از چه قرارند. همچنین رایج ترین نمونه سوال هایی که بیشتر مورد توجه قرار می گیرند نیز در این مقاله ذکر خواهند شد.
چگونه برای مصاحبه شغلی آماده شویم؟
امروزه فرآیند استخدامی ها به صورت های متفاوتی صورت می گیرند، اما نقطه مشترک میان اکثر آن ها برگزاری یک جلسه مصاحبه می باشد. منظور از مصاحبه، یک جلسه شفاهی رو در رو بین مصاحبه کننده (یا هیئت مصاحبه کنندگان) و فرد متقاضی می باشد و هدف از آن بررسی میزان شایستگی و صلاحیت شخص جهت ورود به شغل مورد نظرمی باشد.
در این میان سوالات و بخش های مختلف اینگونه مصاحبه ها بسته به شغل و همچنین نظر کارفرما یا مرکز مربوطه می تواند متفاوت باشد، اما معمولا نحوه آمادگی و کسب نمره حد نصاب در این مرحله برای تمامی افراد جویای کار یک دغدغه مهم به شمار می آید. به ویژه آنکه سوالات به صورت شفاهی پرسیده شده و پاسخ های کاندیدها باید به اندازه کافی رضایت بخش باشند.
مسلما بخش زیادی از نحوه عملکرد متقاضیان در روز مصاحبه متاثر از میزان آمادگی بوده که قبلا به دست آورده است، در غیر این صورت احتمال رد شدن او بالا خواهد بود. حال سوال اکثر افراد این است که چگونه برای مصاحبه شغلی آماده شویم؟ برای پاسخ به این سوال، در ادامه چند نکته مهم ذکر شده است.
در مورد بخش ها و مراحل مصاحبه شغلی مربوطه از چند روز قبل تحقیق و جستجو شود. به عنوان مثال برخی از مصاحبه ها دارای سوال های تخصصی مرتبط با رشته مورد تقاضا بوده و برخی دیگر تنها به یک سری سوالات شخصیتی، روانشناختی یا عقیدتی سیاسی محدود می شوند.
هر آنچه که موجب تقویت رزومه می شود جمع آوری گردد. به عنوان مثال داشتن مقالات علمی، کتاب، تقدیرنامه های کسب مقام در جشنواره ها و مسابقات مختلف، و ... در افزایش نمره مصاحبه و همچنین جلب نظر هیئت مصاحبه کننده بسیار تاثیرگذارند.
از تجربیات افرادی که قبلا در مصاحبه های شغلی مرتبط شرکت کرده اند استفاده شود. این کار نه تنها کمک می کند تا بدانیم که چگونه برای مصاحبه شغلی آماده شویم، بلکه برای کمتر غافلگیر شدن از سوالات مصاحبه و تسلط عر چه بیشتر بر روی جواب ها کمک بسیار زیادی می کند.
منابع سوالات مصاحبه یافته و به خوبی مطالعه شوند. به طور معمولا یک سری پرسش ها در مصاحبه ها به ویژه استخدام سازمان های دولتی پر تکرار بوده و احتمال آنکه مجددا مورد سوال قرار گیرند وجود دارد. به همین دلیل مطالعه این قبیل سوالات به افزایش اعتماد بنفس بسیار کمک می کند.
اعتماد بنفس را باید در خود تقویت نمود. این اعتماد بنفس می بایست درونی شود، زیرا برای مصاحبه کنندگان وجود چنین صفتی در متقاضی برایشان بسیار اهمیت دارد و از طریق زبان بدن یا پاسخ های او به خوبی پی می برند که شخص تا چه حد به خود اطمینان دارد.
برای آنکه نکات مهم مصاحبه شغلی ذکر شده در بالا بهتر پیاده سازی گردد، توصیه می شود که داوطلب یک روز قبل از مصاحبه با یک دوست یا فرد آشنا با این مرحله تمرین کرده و خود را در یک فضای فرضی و مشابه قرار دهد. این کار به کاهش استرس و افزایش آمادگی کمک زیادی خواهد کرد.
نحوه معرفی خود در مصاحبه شغلی
در پاسخ به سوال افرادی که می پرسند چگونه برای مصاحبه شغلی آماده شویم باید گفت، یک سوال مشترک در میان تمامی مصاحبه های استخدامی وجود دارد و آن هم معرفی خود و ارائه یک بیوگرافی مفید و مختصر می باشد. جالب توجه است که این سوال در ابتدای مصاحبه پرسیده می شود و سپس مصاحبه کنندگان به سراغ پرسش های بعدی می روند.
با این حال شاید نحوه معرفی خود در مصاحبه شغلی برای بسیاری از افراد مبهم باشد و یا ندانند که دقیقا چه مواردی را باید برای این منظور عنوان کنند. حقیقت آن است که یک جمله بندی خاص یا واحدی برای این امر وجود ندارد و گاهی با پاسخ های خلاقانه و جامع می توان نظرهای بیشتری را به خود جلب کرد. با این حال ترتیبی که در زیر آمده است می تواند شکل خوبی از نحوه معرفی خود در مصاحبه شغلی به شمار آید.
نام من ..... است، از آشنایی با شما بسیار خوشحالم و از اینکه این فرصت را در اختیار من قرار دادید تشکر می کنم. متولد ..... هستم، در دانشگاه ..... تحصیل و در رشته ..... فراغ التحصیل شده ام. در زمینه ..... تخصص کافی داشته و ..... سال در این زمینه سابقه کاری دارم. مفتخرم که برای دستیابی به این شغل تلاش کرده و حال در خدمت شما هستم تا آمادگی خود جهت ورود به این شغل را نشان دهم.
یک نکته مهم در مورد نحوه معرفی خود در مصاحبه شغلی این است که توضیحات باید کوتاه (در حد دو دقیقه) باشد و از حاشیه رفتن خودداری نمود. همچنین ممکن است که مصاحبه کنندگان در مورد اعضای خانواده شخص، تعداد آن ها، سوابق تحصیلی آن ها و ... نیز سوالاتی بپرسند تا شناخت بیشتری از متقاضی به دست آورند.
نحوه ارائه رزومه کاری در مصاحبه شغلی
در تیتر مربوطه به چگونه برای مصاحبه شغلی آماده شویم توضیح داده شد که یکی از اقدامات مهم در این رابطه، آماده سازی و ارائه رزومه کاری است. قبل از هر چیز باید توجه داشت که نحوه ارائه رزومه کاری در مصاحبه شغلی به دو شکل می باشد. یک روش آن به صورت شفاهی است. یعنی بدین مفهوم که شخص درباره سوابق کاری و تجربیات خود صحبت کرده و توصیف می کند که چه فعالیت های شاخصی را انجام داده است.
برای این منظور باید توجه داشت که زبان و بیان فرد باید سلیس و روان باشد و از گفتن موارد مبالغه آمیز یا مغایر با واقعیت اجتناب شود. چراکه ممکن است هیئت مصاحبه کننده سوالاتی را در خصوص تجربیات پرسیده و اگر فرد نتواند به آن ها پاسخ دهد، موجب بدبینی به آن ها شود.
روش دیگر در مورد نحوه ارائه رزومه کاری در مصاحبه شغلی، ارائه مدارک و مستندات مربوط به سوابق مرتبط می باشد. به عنوان اگر شخص قبلا در یک مسابقه، المپیاد، جشنواره و یا همایشی مقام و مدالی کسب کرده که به رشته شغلی مربوطه ربط دارد، آن را به همراه داشته باشد یا در رزومه کاری خود قرار دهد.
همچنین مستندات سایر افتخارات یا فعالیت های علمی، عملی یا تخصصی دیگر نیز باید ارائه شود. گفتنی است که بهتر است تا حد امکان اصل و کپی این مدارک را به همراه داشت. چراکه کپی آن ها معمولا باید به متصدیان امر و اصل آن ها به هیئت مصاحبه کننده ارائه شود. این امر به افزایش نمره مصاحبه بسیار کمک می کند.
نکات مهم در مصاحبه شغلی موفق
بسیار طبیعی است که افراد قبل و یا زمان انجام مصاحبه دچار استرس شوند، چراکه این مرحله از حساسیت بالایی برخوردار بوده و هر حرکت یا سخن مصاحبه شونده می تواند در نمره مکتسبه او تاثیر بگذارد. در این میان شاید دانستن چند نکته مهم که در زیر به آن ها اشاره شده به افزایش کیفیت مصاحبه بسیار کمک کند.
در زمان ورود به اتاق مصاحبه باید با آرامش در را باز و آن را پشت سر خود بسته و سپس برای نشستن کسب اجازه کرد.
توجه به زبان بدن در حین صحبت از نکات مهم مصاحبه شغلی موفق محسوب می شود. به عنوان مثال بر روی صندلی نشسته و به طور کامل تکیه داد، نباید پاها را در حین صحبت تکان داد، بهتر است تماس چشمی خوبی با مصاحبه کننده برقرار شود، در حین گوش دادن به صحبت ها سر را تکان داد.
به توانایی ها و استعدادهای خود ایمان داشت. این امر به ایجاد و بروز اعتمادبنفس منجر خواهد شد و قدرت و صلابت در حین صحبت را افزایش می دهد. البته صحبت کردن نباید خیلی تند یا کند باشد.
می بایست در زمان مصاحبه به موقع حاضر شد. تاخیر در حضور می تواند موجب بدبینی و کاهش امتیاز شود.
پوشیدن لباس مناسب بسیار مهم است. پوشش باید رسمی و در عین حال راحت باشد تا منجر به افزایش استرس فرد یا ایجاد نظر منفی در هیئت مصاحبه کننده نشود.
در ایجاد یک تصویر مثبت سعی شود. البته این بدان معنی نیست که متقاضی مدام از خود تعریف کند یا در مورد کارهایی که قبلا انجام داده اغراق نماید. بلکه بهتر است توصیفات واقعی و در عین حال بیشتر بر نقاط قوت تاکید شود تا نقاط ضعف.
از گفتن جملاتی مانند اینکه ببخشید دیر کردم، حقوق من چقدر است، مرخصی ها به چه صورت می باشد، اجازه بدهید به تماس تلفنی ام پاسخ دهم، و یا این دست جملات غیر رسمی خودداری شود.
از دیگر نکات مهم در مصاحبه شغلی موفق این است که اگر قرار است در مورد زمینه های تخصصی سوال شود، حتما منابع مربوطه با دقت مطالعه شوند. این بخش ها معمولا دارای امتیاز بالایی بوده و داشتن ضعف یا ناآگاهی در آن ها موجب کاهش نمره متقاضی شود.
نمونه سوال های مصاحبه شغلی
همانطور که در توضیحات چگونه برای مصاحبه شغلی آماده شویم گفته شد، سوالات مصاحبه استخدامی متغیر بوده و نمی توان گفت که همه مراکز، شرکت ها یا نهادها از یک یا چند حیطه خاص و مشترک سوال می پرسند. اما در ادامه مهم اصلی ترین نمونه سوال های مصاحبه شغلی با ذکر توضیحاتی ارائه خواهد شد.
سوالات عمومی: معرفی و بیوگرافی خود و خانواده، قابلیت های شخصی، نحوه برخورد با مسائل چالش برانگیر، رشته دانشگاهی، روش صرف کردن اوقات فراغت، آخرین کتابی که مطالعه شده است، روش کار تیمی، نقاط ضعف و قوت، تعاملات اجتماعی، سابقه اخراج یا محرومیت، اهداف آتی، فعالیت های مجازی و ...
سوالات تخصصی: سوالات مربوط به رشته تخصصی و یا شغل مورد تقاضا
احکام عقیدتی و احکام: مسائل دینی مانند مرجعه تقلید، اقسام احکام شرعی، واجبات و مستحبات، فتوی های دینی، انواع آب، نجاسات، استحاله، شرایط صحیح بودن وضو، موارد باطل کننده وضو، انواع غسل و احکام آن، انواع نماز، قرائت قرآن، احکام خمس و زکات، و ...
سوالات سیاسی: انقلاب و ولایت فقیه، رویداد مباهله، نخستین شهدای محراب، تعداد شورای نگهبان، مجلس خبرگان و وظایف آن، مشروعیت نظام و اصل حاکمیت، مسئول تعیین رهبر، نحوه استیضاح رئیس جمهور و وزراء، تحلیل اخبار روز دنیا و ...
سوالات روانشناختی: آگاهی اجتماعی، دلایل تمایل به استخدام در شغل مربوطه، جایگاه و هدف اصلی در چند سال آینده، توصیف موفقیت، دلایل افتخار به شغل، انتخاب های شغلی دیگر، وصف خود، تعریف محیط کاری ایده آل، الگوهای زندگی، معنای زندگی و ...
یکی از نکات مهم مصاحبه شغلی در حیطه سوالات روانشناختی آن است که در این بخش مسائلی مانند هوش اجتماعی، اعتماد بنفس، سلامت و نیروی جسمی و روانی، نگرش نسبت به دیگران، نگرش نسبت به شغل، طرز رفتار، طرز بیان و تن صدا مورد سنجش قرار گرفته و بدین ترتیب میزان سنخیت فرد با شغل بررسی خواهد شد.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص چگونه برای مصاحبه شغلی آماده شویم داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.