برای مشاوره در خصوص سوالات گزینش آموزش و پرورش
برای مشاوره در خصوص سوالات گزینش آموزش و پرورش
داوطلبانی که تمایل به استخدام در وزارت آموزش و پرورش را دارند، باید در آزمون استخدامی این وزارتخانه که همزمان با آزمون فراگیر دستگاه های اجرایی برگزار می شود، شرکت کرده و در صورت قبولی در امتحان کتبی، در مصاحبه های تخصصی شرکت نمایند. متقاضیانی که در مصاحبه های عمومی و تخصصی آموزش و پرورش قبول شوند، می توانند به استخدام این وزارتخانه و ارگان های زیر مجموعه آن دربیایند.
برای قبولی در مصاحبه های استخدامی آموزش و پرورش، داوطلبان باید ابتدا با سوالات عمومی و اختصاصی گزینش آن آشنا باشند. به همین جهت در مقاله پیش رو ابتدا سوالات عمومی و اختصاصی گزینش آموزش و پرورش ارائه شده و سپس سوالات روانشناسی، عقیدتی و احکام گزینش این سازمان توضیح داده شده است. همچنین لینک دانلود سوالات گزینش آموزش و پرورش و امتیاز آنها برای متقاضیان ارائه شده است.
سوالات عمومی گزینش آموزش و پرورش
وزارت آموزش و پرورش هرساله متقاضیان زیادی را از طریق برگزاری آزمون های استخدامی و همچنین با شرکت در کنکور فرهنگیان، استخدام می نماید. استخدام معلمان، دبیران، مدیران و سایر افراد در آموزش و پرورش طی دو مرحله امتحان کتبی و مصاحبه شفاهی انجام می شود. متقاضیانی که در مرحله اول یعنی آزمون کتبی پذیرفته شوند، برای شرکت در مرحله دوم یعنی گزینش حضوری آموزش و پرورش دعوت می شوند.
بنابراین می توان گفت لازمه پذیرش در استخدام آموزش و پرورش، کسب نمره قبولی در امتحان کتبی و سپس داشتن بهترین عملکرد در مصاحبه های تخصصی می باشد. به همین جهت علاوه بر مطالعه دقیق و موثر منابع آزمون استخدامی آموزش و پرورش، آشنایی با سوالات عمومی گزینش آموزش و پرورش مطرح شده در گزینش این سازمان نیز نقش بسزایی در موفقیت داوطلبان دارد. سوالات عمومی طرح شده در گزینش آموزش و پرورش مشابه سوالات سایر مصاحبه های استخدامی بوده و می تواند شامل موارد زیر باشد.
سوالات فردی و روش تدریس
خود و اعضای خانوادتان را کامل معرفی نمایید؟
انگیزه شما از انتخاب شغل معلمی چه بوده است؟
ویژگی های مثبت و منفی شما چیست؟
نام آخرین کتابی که خواندید یا فیلمی که دیده اید؟
برنامه شما برای ده سال آینده چیست؟
پیگیر چه نوع اخباری هستید؟
در کلاس چه نوع برخوردی با دانش آموز قوی و ضعیف دارید؟
اگر دانش آموزی دچار مشکل روحی بود چگونه با او برخورد می کنید؟
اگر دو دانش آموز با هم دعوا کنند، عکس العمل شما چه خواهد بود؟
سوالات سنجش سلامت
شامل بررسی سلامت بینایی، شنوایی، قد و وزن، عدم وجود نقص عضو، بررسی سلامت روان و ...
متقاضیان با داشتن مطالعه کافی و صرف وقت برای تسلط بر این گونه نمونه سوالات حیطه عمومی می توانند عملکرد بهتری در جلسه مصاحبه و کسب امتیازات لازم داشته باشند. پس از پاسخگویی به سوالات عمومی، نوبت به سوالات اختصاصی گزینش رسیده که در بخش بعدی مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
سوالات اختصاصی گزینش آموزش و پرورش
علاوه بر سوالات عمومی مطرح شده در گزینش آموزش و پرورش، یک سری سوالات اختصاصی نیز از داوطلبان پرسیده شده تا سطح اطلاعات مورد نیاز در حوزه رشته تخصصی آنها سنجیده شود. سوالات اختصاصی توسط یک فرد متخصص از گروه چند نفره داوری پرسیده شده و یکی از مهمترین بخش های مصاحبه استخدامی از لحاظ کسب امتیاز مثبت یا منفی می باشد. داوطلبان با داشتن برنامه ریزی و مدیریت صحیح باید منابع آزمون استخدامی آموزش و پرورش را مطالعه کرده و بر دروس تخصصی موجود در آزمون مسلط شوند.
بدین ترتیب می توانند دانش تخصصی خود را افزایش داده و عملکرد مناسبی نیز در پاسخگویی به سوالات اختصاصی گزینش آموزش و پرورش داشته باشند. سوالات اختصاصی گزینش این سازمان بسته به رشته های مورد قبول در آزمون استخدامی آموزش و پرورش متفاوت بوده و نمی توان سوالات مشخصی را برای همه داوطلبان در نظر گرفت. این سوالات بر اساس رشته تخصصی متقاضیان متفاوت بوده و می تواند شامل موارد زیر باشد.
سوال در حوزه رشته تحصیلی دیپلم
سوال در حوزه دروس تخصصی رشته دانشگاهی فرد
سوال در زمینه سوابق کاری متقاضی
سوالاتی در حوزه کامپیوتر و دانش IT
پرسش هایی از زبان انگلیسی
سوالاتی در حوزه نرم افزارهای تخصصی رشته داوطلبان
پرسش هایی از پروژه ها، پایان نامه یا کتاب های تالیفی احتمالی افراد
داوطلبان باید منابع تخصصی آزمون استخدامی آموزش و پرورش را با دقت مطالعه کرده و پس از تسلط بر آنها، نمونه سوالات اختصاصی دوره های گذشته آزمون و مصاحبه در حیطه رشته تخصصی خود را دانلود و مطالعه کرده تا از شیوه طرح سوالات و پاسخ های مناسب هر یک از سوالات اختصاصی گزینش آموزش و پرورش آگاهی پیدا کنند.
سوالات روانشناسی گزینش آموزش و پرورش
دسته دیگری از سوالات مطرح شده در گزینش وزارت آموزش و پرورش کشور مربوط به مسائل روانشناختی و روانشناسی بوده که داوطلبان را از لحاظ سلامت روانی مورد بررسی قرار می دهد. علاوه بر سلامت جسمانی افراد، سالم بودن آنها از لحاظ روحی و روانی نیز تاثیر بسیار زیادی در عملکرد آنها در موقعیت شغلی مورد نظر خصوصا به عنوان معلم دارد. داوطلبانی که از سلامت روان کامل برخوردار نباشند، نمی توانند برای احراز مشاغل آموزش و پرورش اقدام نمایند.
به همین جهت سوالاتی در جلسه مصاحبه استخدامی و گزینش آموزش و پرورش مطرح شده تا شرکت کنندگان را از لحاظ ابعاد روانشناسی سنجیده و سلامت روانی و روحی آنها را تایید نماید. نمونه سوالات روانشناسی گزینش آموزش و پرورش می تواند شامل موارد زیر باشد.
رنگ مورد علاقه شما کدام است؟
تفاوت آرامش و آسایش در چیست؟
میزان اعتماد به نفس شما چقدر است؟
انگیزه شما از انتخاب شغل معلمی چیست؟
علاوه بر پرسش سوالات فوق، در جلسه مصاحبه ممکن است ادعاهایی مطرح شده و صفاتی از جمله بی مسئولیتی، افسردگی، عدم تناسب روحیات با شغل معلمی و ... به شرکت کنندگان داده شده تا عکس العمل آنها سنجیده شده و داوطلبان از خود در برابر این صفات دفاع مناسب نمایند.
داوطلبان با مطالعه تجربیات شرکت کنندگان قبلی و دانلود سوالات گزینش آموزش و پرورش دوره های گذشته می توانند از نوع سوالات روانشناسی مطرح شده اطلاع پیدا کنند. علاوه بر پاسخگویی به سوالات روانشناسی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش، سلامت جسمانی داوطلبان نیز باید در فرآیند گزینش، سنجیده شود.
بدین ترتیب شرکت کنندگان باید با پرداخت هزینه جداگانه، به پزشک یا پزشکان مورد اعتماد سازمان مراجعه کرده و پس از انجام معاینات لازم، سلامت جسمانی آنها تایید شود. در صورت بررسی و تایید سلامت جسمانی و همچنین روانی داوطلبان، افراد می توانند در ادامه فرآیند استخدام وزارت آموزش و پرورش کشور شرکت نمایند.
سوالات عقیدتی گزینش سیاسی آموزش و پرورش
دسته دیگری از موارد مطرح شده در گزینش آزمون استخدامی آموزش و پرورش کشور مربوط به سوالات عقیدتی سیاسی بوده که داوطلبان باید با پاسخگویی به آنها، امتیاز لازم در این زمینه را نیز کسب نمایند. سوالات عقیدتی در حوزه اعتقادات افراد و مسائل دینی پرسیده شده و سوالات سیاسی در حوزه تفکرات سیاسی داوطلبان و اطلاعات درباره مسائل سیاسی روز مطرح می شود. متقاضیان با بروزرسانی اطلاعات خود در این حوزه ها و همچنین مطالعه تجربیات داوطلبان دوره های گذشته می توانند عملکرد مناسبی در پاسخگویی به سوالات عقیدتی سیاسی گزینش آموزش و پرورش داشته باشند.
همچنین مطالعه نمونه سوالات مصاحبه های استخدامی و گزینش آموزش و پرورش به خصوص در حوزه عقیدتی سیاسی می تواند برای داوطلبان بسیار کمک کننده باشد. نمونه سوالات عقیدتی سیاسی گزینش آموزش و پرورش می تواند شامل موارد زیر باشد:
قرآن در چند سال و چگونه نازل شد؟
معنی آیه ولایت چیست؟
هفتم تیر مصادف با شهادت چه کسی است؟
دو کتاب از شهید مطهری نام ببرید؟
تبری و تولی چیست؟
مرجعه تقلید چه شرایطی باید داشته باشد و مرجع تقلید شما کیست؟
آخرین خطبه نماز جمعه شهر شما درباره چه موضوعی بوده است؟
نام روسای سه قوه و وزیران دولت کدام است؟
سوال درباره حوادث سیاسی رخ داده در پیرامون
سوال درباره تاریخ ها و رخدادهای مهم سال در تقویم
سوال در حوزه شرکت و فعالیت در تشکل ها و انجمن های سیاسی، مذهبی، بسیج و ...
این دسته از سوالات و سایر پرسش های مشابه توسط یکی از داوران که در حوزه عقیدتی سیاسی کارشناس است، پرسیده شده و با توجه به سطح و صحت پاسخگویی افراد به آنها امتیازات لازم ارائه می شود. برای آشنایی به این گونه سوالات داوطلبان باید از مسائل و رخدادهای روز به خوبی مطلع بوده و دانش عمومی سیاسی خود را افزایش دهند. مطالعه کتاب ها، روزنامه ها، سایت های خبری، مشاهده اخبار و ... می تواند در بالا بردن دانش عقیدتی سیاسی افراد موثر باشد.
سوالات احکام گزینش آموزش و پرورش
از گروه چند نفره کارشناسان و داوران حاضر در جلسه مصاحبه استخدامی آموزش و پرورش کشور، یکی از افراد سوالاتی در حوزه احکام و مسائل دینی از داوطلبان پرسیده و به پاسخ های آنها امتیاز می دهد. این سوالات به عنوان یک بخش عمومی در تمامی مصاحبه های استخدامی سازمان ها و شرکت های دولتی مطرح شده و داوطلبان باید با بالا بردن سطح دانش دینی خود، امتیازات لازم را در پاسخگویی به سوالات احکام به دست آورند. سوالات احکام مطرح شده در گزینش وزارت آموزش و پرورش می تواند در حوزه موارد زیر باشد.
ارکان نماز کدام است؟
اصول و فروع دین اسلام را نام ببرید؟
شکیات نماز چیست؟
سجده سهو در چه مواردی و چگونه خوانده می شود؟
چند مورد از گناه های اجتماعی را نام ببرید؟
نماز جمعه چند رکعت است و چگونه خوانده می شود؟
انواع غسل را نام ببرید؟
حکم روزه و نماز مسافر چگونه است؟
نماز آیات در چه مواردی واجب بوده و چگونه خوانده می شود؟
روزه های واجب، مستحب و حرام را نام ببرید؟
برای آشنایی با نمونه سوالات احکام گزینش آموزش و پرورش و همچنین پرسش های مطرح شده در سایر بخش ها و حوزه ها، داوطلبان می توانند نسبت به دریافت و مطالعه نمونه مصاحبه های استخدامی دوره های گذشته و همین طور تجربیات منتشر شده از داوطلبان دوره های قبل اقدام نمایند. در بخش بعدی مقاله متقاضیان می توانند به دانلود سوالات گزینش آموزش و پرورش بپردازند.
دانلود رایگان سوالات گزینش آموزش و پرورش pdf
همان طور که پیش از این توضیح داده شد، در روند پذیرش داوطلبان در آزمون استخدامی آموزش و پرورش، افراد طی دو مرحله امتحان کتبی و مصاحبه های شفاهی و تخصصی گزینش و انتخاب می شوند. شرکت کنندگان برای پذیرش نهایی در موقعیت های شغلی وزارت آموزش و پرورش باید ابتدا نمره قبولی را در امتحان کتبی کسب کرده و سپس امتیازات لازم را در گزینش این سازمان به دست آورند. در جلسات مصاحبه های استخدامی سازمان ها از جمله آموزش و پرورش کشور، یک گروه از داوران سوالات مختلفی را مطرح می کنند.
سوالات مطرح شده در جلسات گزینش آموزش و پرورش شامل سوالات عمومی، روش تدریس، سیاسی عقیدتی، احکام و پرسش هایی در زمینه موضوعات اختصاصی و رشته تخصصی داوطلبان می باشد. علاوه بر داشتن مطالعه موثر و دقیق، شرکت کنندگان باید با داشتن برنامه ریزی صحیح، تجربیات داوطلبان گذشته و نمونه سوالات دوره های قبل گزینش آموزش و پرورش را با دقت مطالعه نمایند. لینک دانلود رایگان نمونه سوالات احکام و عقیدتی سیاسی گزینش آموزش و پرورش در ادامه قرار داده شده است.
نمونه سوالات اختصاصی نیز در حوزه رشته تخصصی داوطلبان، زبان های خارجی، مسائل فناوری و کامپیوتر، نرم افزارهای تخصصی رشته افراد و ... پرسیده می شود. پاسخگویی به هر یک از سوالات مطرح شده در مصاحبه های استخدامی ارگان ها از جمله گزینش وزارت آموزش و پرورش کشور دارای امتیازبندی مشخصی بوده که توسط داوران به افراد اختصاص می یابد. در بخش بعدی مقاله نحوه امتیازدهی داوران به پاسخ های شرکت کنندگان در گزینش آموزش و پرورش به طور کامل توضیح داده شده است.
امتیاز سوالات گزینش آموزش و پرورش
در گزینش نهایی داوطلبان آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش کشور، آزمون کتبی 40 درصد از نمره یعنی 400 امتیاز و مصاحبه های استخدامی 60 درصد از نمره یعنی 600 امتیاز را شامل می شوند. نمره کسب شده در آزمون کتبی بر اساس تعداد پاسخ های صحیح افراد محاسبه شده و نمره گزینش آموزش و پرورش بر اساس امتیازات کسب شده شرکت کنندگان در مصاحبه های تخصصی تعیین می شود. گروه چند نفره داوران پس از طرح سوالاتی در حیطه های مختلف، امتیاز مربوط به هر یک از سوالات را برای داوطلبان لحاظ می کنند.
مجموع امتیازات کسب شده داوطلبان، نمره کل و نهایی آنها را در گزینش وزارت آموزش و پرورش تشکیل می دهد. در جداول زیر نحوه امتیاز بندی و ابعاد لحاظ شده در امتیازدهی به داوطلبان در آزمون کتبی و مصاحبه استخدامی وزارت آموزش و پرورش توضیح داده شده است.
ابعاد ارزیابی عمومی آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش | |||
شایستگی ها | محتوای ارزیابی | نمره در آزمون کتبی | نمره در مصاحبه |
باور و التزام عملی به ارزش های اسلامی، ملی و انقلابی و روحیه جهادی | معارف و اندیشه اسلامی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی |
160 | 200 |
رعایت اداب و اخلاق اسلامی و آراستگی پوشش و ظاهر | شاخص رعایت آداب و اخلاق اسلامی، شئونات اجتماعی، حضور فعال در مراسم و مناسک مذهبی و آراستگی پوشش و ظاهر، متعهد بودن به جلوه های مطلوب اخلاقی همچون صداقت، صبوری، گذشت، محبت و عطوفت | ||
مهارت های ارتباطی | ابزارهای کانون ارزیابی | ||
سازگاری و انعطاف پذیری | ابزارهای کانون ارزیابی | ||
تفکر تحلیلی و حل مسئله | ابزارهای کانون ارزیابی | ||
خلاقیت،نوآوری و تحول خواهی | ابزارهای کانون ارزیابی | ||
مسئولیت پذیری دانش تعلیم و تربیت اسلامی | ابزارهای کانون ارزیابی | ||
تعلیم و تربیت اسلامی | |||
دانش اجتماعی و حقوقی | دانش اجتماعی و حقوق اساسی | ||
توانایی های عمومی و ذهنی | کلامی، کمی و حل مسئله |
علاوه بر حیطه عمومی، سوالاتی در حوزه دروس اختصاصی داوطلبان نیز طرح شده که نحوه امتیازدهی به آنها به صورت زیر می باشد.
ابعاد ارزیابی اختصاصی آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش | |||
شایستگی ها | محتوای ارزیابی | نمره در آزمون کتبی | نمره در مصاحبه |
مهارت های تدریس اثربخش | شناخت تفاوت های فردی، شیوه های تدریس و خلق موقعیت های بدیع و خلاقانه و مدیریت کلاس | 80 امتیاز | 240 امتیاز |
مهارت های تربیت در ساحت های شش گانه | مهارت های تربیتی در ساحت های اعتقادی، عبادی و اخلاقیی؛ اقتصادی و حرفه ای؛ علمی و فناوری، اجتماعی و سیاسی؛ زیستی و بدنی؛ زیبایی شناختی و هنری | ||
انگیزه حرفه معلمی | اشتیاق، علاقه و انگیزه به حرفه معلمی و برخورداری از نگرش غنی نبت به تعلیم و تربیت و کار کردن با دانش اموزان | ||
کاربست فناوری های نوین آموزشی | آشنایی با تکنولوژی و نرم افزارهای آموزشی | ||
کسب مقام در مسابقات و رویدادها و جشنواره های معتبر استانی، ملی و جهانی | کسب مقام در مسابقات و رویدادهای معتبرعلمی، ادبی، فرهنگی، هنری، ورزشی، تربیتی، آموزشی و فناوری | ||
سوابق فعالیت های تحصیلی، آموزشی، فرهنگی، جهادی، تربیتی و فناوری های نوین | مستندسازی تجربیات و سوابق تدریس و فعالیت در مراکز آموزش عالی، گروه های جهادی، مدارس، مهدهای کودک، مراکز فرهنگی، تربیتی و تحقیقاتی با ارائه مدارک معتبر از مراجع ذیربط و بیمه | ||
تسلط بر دانش یاددهی – یادگیری | تقدیرنامه های مرتبط در سطوح مدیریتی |
دیگر سوالات مطرح شده، در حیطه تخصصی آزمون بوده که ابعاد و امتیازبندی آنها شامل موارد مندرج در جدول زیر می باشد.
ابعاد ارزیابی تخصصی آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش | |||
شایستگی ها | محتوای ارزیابی | نمره در آزمون کتبی | نمره در مصاحبه |
تسلط بر دانش تخصصی موضوعی | روش و فنون تدریس سنجش و اندازه گیری و ارزیابی پیشرفت تحصیلی روانشناسی تربیتی اسناد و قوانین آموزش و پرورش |
160 امتیاز | 160 امتیاز |
تسلط بر برنامه درسی و امور تربیتی مورد نیاز دوره ابتدایی | مفاهیم پایه متون و روش های یاددهی قرآن و هدیه آسمانی، علوم تجربی، آموزش فارسی ،مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی | ||
پژوهش های مرتبط با بهبود عملکرد معلم، تالیف و تدوین مقالات مرتبط با گروه آزمون | توانایی نوآوری و ابتکار آموزشی و بازی بازسازی مفاهیم ریاضی، علوم، اجتماعی و… توانایی قصه گویی، شعرخوانی و داستان خوانی و… زیبانویسی، طراحی و کار دستی توانایی تلاوت قرآن و درک معانی آن توانایی اجرا و طراحی بازی و ورزش و سواد سلامت |
||
پژوهش های مرتبط با بهبود عملکرد معلم، تالیف و تدوین مقالات مرتبط با گروه آزمون | مستندات پژوهش های مرتبط با بهبود عملکرد معلم، تالیف و تدوین مقالات مرتبط با گروه آزمون |
داوطلبانی که در جلسه مصاحبه شرکت کرده و به تمامی سوالات مطرح شده در حیطه های مختلف پاسخ مناسبی دهند، می توانند امتیازات بالایی را کسب کرده و در مجموع صاحب امتیازات بالاتری نسبت به سایر رقبا شوند. شرکت کنندگان دارای بیشترین امتیاز در نهایت به پذیرش نهایی در آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش کشور دست پیدا کرده و در موقعیت شغلی مورد نظر خود استخدام شوند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص سوالات گزینش آموزش و پرورش داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.