برای مشاوره در خصوص طرح ساماندهی کارکنان دولت
برای مشاوره در خصوص طرح ساماندهی کارکنان دولت
چندی پیش طرحی تحت عنوان طرح ساماندهی کارکنان دولت به هیئت دولت ارائه شد که بواسطه آن امید بهبود امنیت و اوضاع شغلی بسیاری از شاغلان از جوانب گوناگون بیش از پیش بیشتر شد. این طرح تقریبا تمامی شغل ها اعم از دولتی، غیردولتی، موقت و شرکتی را در بر می گیرد، با این حال بسیاری از افراد شاغل در این عناوین هنوز با بندها و تبصره های آن آشنایی چندانی نداشته و تنها کلیت آن مورد توجه قرار گرفته است.
در این مقاله نه تنها به شرایط طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل حاکمیتی و غیرحاکمیتی و نیروهای شرکتی پرداخته شده است، بلکه مزایای آن نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. همچنین با توجه به نگرانی بسیاری از نیروهای شاغل قرداد موقت و شرکتی، تبصره های تدوین شده در طرح مذکور برای این دسته از افراد نیز به طور کامل ذکر خواهد شد.
منظور از طرح ساماندهی کارکنان دولت چیست؟
به دنبال مشکلاتی که برای افراد استخدام شده در شرکت های پیمانکاری به وجود آمد، طرحی تحت عنوان ساماندهی کارکنان از توسط مجلس به دولت مطرح شد. اما به طور کلی منظور از طرح ساماندهی کارکنان دولت چیست؟ مطابق با این طرح، بکارگیری نیروی انسانی به هر صورتی اعم از مستمر و تمام وقت در تمامی دستگاه های اجرایی ممنوع می باشد.
بر این اساس، این سازمان ها تنها در صورت انتشار آگهی عمومی و یا از طریق آزمون های استخدامی متمرکز و یا انجام مراحل گزینش مجاز به جذب نیروی جدید می باشند. همچنین که نیروهای شرکتی و قراردادی که قبل از تصویب این طرح در شرکت ها به کار گرفته شده اند، تبدیل وضعیت خواهند شد.
لازم به ذکر است که همه کارگران و کارکنان قراردادی و نیروهای پیمانی که با سازمان های دولتی و نهادهای عمومی قرارداد دارند شامل طرح ساماندهی کارکنان دولت بوده و بواسطه این طرح همه شرکت های پیمانکاری حذف می شوند. همچنین طرح مذکور تمامی مشاغل اعم از حاکمیتی، غیر حاکمیتی، و انواع قراردادهای موقت و شرکتی را در بر می گیرد و اگر شرکتی از این قانون تخطی نماید مجرم شناخته شده و نه تنها از شش ماه تا سه سال به انفصال از خدمات دولتی محکوم می شوند، بلکه طبق قانون با آن ها خواهد شد.
طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل حاکمیتی
همانطور که در خصوص طرح ساماندهی کارکنان دولت چیست، توضیحاتی ارائه شد، طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل حاکمیتی نیز صدق می کند. منظور از این مشاغل، شغل های نظامی، انتظامی، امنیتی، و پست های سازمانی همچون معاون اداری، معاونت پشتیبانی، معاونت مالی، رئیس دفتر، منشی، متصدی امور دفتری، مسئول دفتر، ماشین نویس، و ... می باشد.
بر اساس طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل حاکمیتی مقرر می شود که اگر سازمان یا شرکت در یکی از مشاغل حاکمیتی نیاز به نیروی جدید داشته باشد، باید یک آزمون ورودی عمومی و تخصصی برگزار کرده و سپس از متقاضیانی که بیشترین امتیاز را کسب کرده اند گزینش به عمل آورد.
همچنین برای پذیرفته شدگان در این آزمون های باید یک دوره آموزشی برگزار شود تا شرکت کنندگان مهارت های لازم جهت انجام امور کاری محوله را کسب کنند. سپس این افراد باید سه الی شش سال به شکا آزمایشی در شغل مربوطه خدمت کنند تا در صورت داشتن صلاحیت های کافی به استخدام رسمی درآیند.
علاوه بر این باید عنوان کرد که بر اساس طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل حاکمیتی، از این پس هیچ سازمانی حق عقد قرارداد موقت برای مشاغل حاکمیتی را ندارد. لیست دقیق این مشاغل از سوی دولت پیشنهاد و چنانچه در مجلس تصویب شوند، فهرست آن ها منتشر خواهد شد.
طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل غیرحاکمیتی
بخش دیگری از طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل غیرحاکمیتی تنظیم شده است. منظور از این مشاغل کارهایی است که جزو پست های سازمانی نیستند و مواردی مانند حمل و نقل، خدمات رایانه ای، امور آشپزخانه و رستوران، تعمیر و نگهداری، امور چاپ و تکثیر، باغبانی، امور تاسیساتی، و ... را در برمی گیرند.
طبق این آئین نامه، نیروهای استخدامی این شرکت ها بایستی در یک آزمون استخدامی ورودی بوده که شامل سوالات عمومی و تخصصی می باشد شرکت نمایند. همچنین داوطلبان باید در مرحله گزینش نیز نمره کافی را کسب کرده و سپس در دوره آموزشی شرکت نمایند تا مجاز به ورود به شغل مربوطه شوند. اگر شخص توانایی خود در انجام وظایف محوله را به اثبات برساند، پس از یکسال با او قرارداد پیمانی بسته خواهد شد.
طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل موقت
علاوه بر ذکر شرایط استخدام ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل حاکمیتی و غیر حاکمیتی، در این طرح یکی دیگر از انواع مشاغل یعنی قراردادهای موقت ذکر شده است. چرا که این نوع کارها برای شاغلان باعث ایجاد مشکلاتی همچون عدم ثبات و امنیت شغلی شده و نیازمند بازبینی در قوانین مربوطه می باشد.
منظور از شغل موقت این است که بین کارفرما و کارگر یک نوع تعهد و قرارداد کتبی و شفاهی بسته می شود و در طی آن کارفرما متعهد می شود تا در ازای یک ساعت یا پروژه مشخص به کارگر حقوق پرداخت کند. البته مدت زمان این نوع قرارداد متغیر بوده و می تواند به صورت دائم، موقت یا معین بسته شود، اما به طور معمول اخراج کارگر در آن راحت تر و بیشتر از شغل های دیگر صورت می گیرد.
در طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل موقت قید شده است که اگر یک دستگاه اجرایی برای انجام خدمات موقت خود نیاز به نیروهای حقیقی یا حقوقی داشته باشد، ابتدا باید این نیاز را به رئیس امور استخدامی یا نماینده استانی او اعلام کرده و سازمان مربوطه نیز یک ماه فرصت دارد تا درخواست را تایید یا رد کند.
چنانچه درخواست تایید شود، سازمان ها می توانند متقاضیان واجد شرایط را از طریق روش هایی مانند فراخوان عمومی، برگزاری مناقصه گزینش انتخاب و سپس اسامی آن ها به دستگاه مربوطه اعلام می شود. گفتنی است که قرارداد این اشخاص مطابق با طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل موقت توسط سازمان برنامه و بودجه منعقد شده و حقوق آن ها نیز بر عهده دستگاه مربوطه می باشد. لازم به ذکر است که حداکثر مدت قرارداد موقت با افراد حقیقی سه ماه (که تا سه ماه قابل تمدید است) و با افراد حقوق یکسال می باشد.
همچنین در طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل موقت ذکر شده است که نیروهای قراردادی که در زمان تصویب این طرح در حال خدمت به یکی از دستگاه های دولتی هستند، یا باید در آزمون ورودی شرکت کنند یا حداقل پنج سال به صورت مستمر با دستگاه مربوطه قرارداد شده و صلاحیت شان محرز شده باشد تا با آن ها قرارداد یک ساله منعقد شود.
همچنین اشخاص حقوقی یا همان پیمانکاران دستگاه های اجرایی که برنده مناقصه بوده اند، موظفند حقوقی معادل با نیروهای پیمانی مستخدم دولت پرداخت کرده و آن ها را تحت پوشش بیمه قرار دهند. بعلاوه پس از تصویب این طرح، عقد قرارداد موقت تنها در صورت اجرای مصوبات مربوطه امکان پذیر است.
طرح ساماندهی کارکنان دولت برای نیروهای شرکتی
یکی از شرایط طرح ساماندهی کارکنان دولت برای مشاغل غیرحاکمیتی و غیردولتی که تاکید بسیار نیز بر آن می شود، حذف واسطه ها و شفاف سازی امور مالی و حقوقی کارگران و کارمندان می باشد. در همین راستا هم در طرح مذکور به نیروهای شرکتی توجه ویژه ای شده و تلاش بر این است تا وضعیت این دسته از شاغلان بهبود یابد، چراکه بر اساس آمار موجود حدود 80 درصد از نیروهای مشمول این طرح را شرکتی ها تشکیل می دهند.
در طرح ساماندهی کارکنان دولت برای نیروهای شرکتی قرار است محدوده این نیروها مشخص شده و شرکت های پیمانکاری به طور کامل حذف شوند تا دیگر واسطه بین کارگران و دولت وجود نداشته باشند. همچنین این شاغلان باید پس از تصویت طرح، جذب این افراد به صورت گزینشی بوده و از طریق قرارداد کار معین به کار گرفته می شوند.
بر این اساس، تمامی دستگاه ها و سازمان ها موظف می شوند تا نیروهای خود اعم از مستمر و تمام وقت را تنها به وسیله آگهی ها و فراخوان های استخدامی، و سپس برگزاری آزمون متمرکز سراسری جذب نمایند. گفتنی است که هیچ کدام از دستگاه های مورد بحث حق عقد قرارداد با شرکت ها یا اشخاص حقوقی غیردولتی را نخواهند داشت.
زمان اجرای طرح ساماندهی کارکنان دولت
همانطور که گفته شد، طرح ساماندهی کارکنان دولت برای نیروهای شرکتی، موقت و غیر حاکمیتی در حال حاضر از سوی مجلس در حال بررسی است. البته این طرح چند ماه پیش تدوین و نیازمند ارزیابی دقیق مجلس و شورای نگهبان است تا ایرادات احتمالی را در نهایت به تصویب برسد.
به همین دلیل زمان اجرای طرح ساماندهی کارکنان دولت در حال حاضر به طور دقیق مشخص نیست و باید منتظر اعلام نهایی نظر نهایی مراجع مربوطه بود. با این حال، طبق گفته های نائب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس تلاش بر این است تا طرح مذکور پیش از اتمام کار مجلس یازدهم تعیین تکلیف شده و تائید یا رد آن نهایی شود.
البته بر اساس اظهارات این مسئول، تقربیا 80 درصد از نواقص طرح مذکور برطرف شده و تنها بخش کوچکی از آن منتظر اصلاح است. همچنین خبرهای مربوط به زمان اجرای طرح ساماندهی کارکنان دولت حاکی از آن است بیش از 80 درصد نمایندگان با مفاد ان موافق بودند، اما به دلیل عدم تائید شورای نگهبان مجددا به کمیسیون اجتماعی بازگشت. در صورت نهایی و تصویب شدن این طرح، جزئیات لازم از طریق این مقاله اطلاع رسانی خواهد شد.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص طرح ساماندهی کارکنان دولت داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام هنوز مشخص نشده، به محض اعلام جزئیات جدید در این مقاله اطلاع رسانی خواهد شد.