برای مشاوره در خصوص روند کارآموزی حسابداری
برای مشاوره در خصوص روند کارآموزی حسابداری
دوره کارآموزی برای افرادی که در رشته حسابداری تحصیل کرده یا علاقه مند ورود به این شغل هستند می تواند فرصت بسیار خوبی به شمار آید، چراکه آن ها را با محیط کار و وظایف شغلی حقیقی و چالش های آن آشنا می کند. با این حال بسیاری از متقاضیان نمی دانند که شرایط و مدارک لازم برای کارآموزی حسابداری چیست و یا برای این امر باید برای کارآموزی حسابداری کجا بریم مراجعه کنند.
در این مقاله به طور کامل توضیح داده می شود که مدارک و شرایط به چه صورتی بوده و برای کارآموزی حسابداری کجا بهتر است. همچنین در کنار بررسی حقوق و نحوه اقدام برای این کار، به این مورد مهم که کارورزی حسابداری چند ساعت است نیز پرداخته خواهد شد و اطلاعات مفیدی در خصوص استخدام کارورز حسابدار پرداخته شده است.
کارآموزی حسابداری چیست؟
رشته حسابداری به واسطه بازار نسبتا خوبی که دارد، در سال های اخیر به یکی از محبوترین و پرطرفدارترین رشته ها در کشور تبدیل شده است. در این میان افرادی که قصد ورود به بازار کار در این رشته را دارند، بایستی علاوه بر داشتن توانایی های علمی مناسب، از تجربه کافی جهت انجام کارهای محاسباتی و یا وظایفی که یک حسابدار در حیطه شغلی دارد، برخوردار باشد.
به همین دلیل رایج ترین مسئله ای که معمولا این افراد با آن مواجه می شوند، دوره کارآموزی می باشد. اما منظور از کارآموزی حسابداری چیست؟ در پاسخ باید گفت که فارغ التحصیلان رشته حسابداری یا افرادی که در ترم های آخر در این رشته قرار دارند، می بایست یک دوره را در محیط های واقعی و مشابه با محیط کاری هدف بگذرانند تا با این کار از نزدیک آشنا شوند.
یکی از مزایای برجسته این دوره آن است که شخص می تواند دانش خود را محک زده و با نقاط ضعف و قوت خود آشنا شود. همچنین گاهی اوقات کارآموزان در دوره مذکور علایق یا مهارت های جدیدی در خود کشف و در یک محیط مناسب تجربه های بسیار مفیدی را کسب می کنند.
علاوه بر این، بزرگ ترین مزیت آن این است که احتمال استخدام کارورز حسابدار در آینده می باشد. البته این بشرطی است که شخص بتواند مهارت ها و لیاقت های خوبی از خود نشان داده و یا شرکت مربوطه در بخش مربوطه کمبود نیرو داشته باشد. در کنار این، کارورز معمولا انگیزه زیادی برای ورود به شغل حسابداری به دست می آورند.
وظایف کارآموز حسابدار
با وجود مزیت هایی که در مورد گذراندن دوره حسابداری وجود دارد، برخی از افراد با وظایفی که به آن ها محول می شوند آشنایی ندارند. نکته اصلی این است که آیا قرار است دقیقا همان کارهایی که پس از استخدام انجام شود، یا اینکه امور کوچکی به آن ها محول خواهد شد.
حقیقت این است که حیطه و دامنه وظایف کارآموز حسابدار بستگی به کارفرما و شرکت مربوطه دارد. همچنین میزان سطح دانش و تسلط فرد بر نرم افزارهای مورد استفاده در این کار نیز می تواند در نوع و گستره وظایفی که به او محول می شوند، تاثیرگذار باشند. اما به هر ترتیب، وظایف کارآموز حسابدار را می توان به شرح زیر دانست.
آماده کردن گزارش ماهیانه صورت حساب ها
بررسی مشکلات صورت حساب های بانکی
کمک به دیگر حسابرس ها
نقد نمودن چک های بانکی
اصلاح حساب ترازنامه
یادگیری نحوه صورت بخشی تیم گردآوری، تحلیل داده ها و ...
مدیریت حقوق و دستمزد
شرکت کردن در ممیزی های ماهانه، فصلی و سالیانه
بررسی داده های مالی فعلی و قبلی
در مورد اینکه وظایف کارآموزی حسابداری چیست مجددا یادآور می شود که گرایش تحصیلی و حیطه علاقه مندی شخص در نوع کارهای محوله به او موثر خواهد بود. بعلاوه در برخی از شرکت ها ممکن است ابتدا یک سری وظایف ابتدایی به شخص داده شود و در صورت مشاهده عملکرد خوب کارآموز به وسعت این موارد افزوده خواهد شد.
شرایط کارآموزی حسابداری
مسلما استخدام کارآموز حسابداری اصول و قواعد خاص خود را داشته و تنها افرادی می توانند این دوره را بگذرانند که از یک سری شرایط برخوردار باشند. یک نکته مهم در این باره به روش اقدام برای کارآموزی مربوط می شود. چراکه بسته به اینکه فرد در دانشگاه این رشته را گذرانده باشد یا در یکی از موسسات آموزشی، ممکن است در شرایط جذب تغییراتی ایجاد شود.
بر این اساس شرکت ها ممکن است بر اساس داشتن تحصیلات دانشگاهی یا عدم آن نوع شرایط متفاوت باشد. اما به طور کلی با توجه به آنکه برخی از داوطلبان از این اصول آگاهی ندارند، در ادامه متداول ترین شرایط کارآموزی حسابداری که معمولا توسط اکثر شرکت ها در نظر گرفته می شود، ذکر خواهد شد.
برخورداری از مدرک دانشگاهی در مقطع کاردانی یا کارشناسی در رشته و یا گرایش های حسابداری، و یا مدرک مقدماتی صادر شده از سوی موسسات آموزشی معتبر
برخورداری از معدل خوب و نمرات بالا در دروس تخصصی رشته حسابداری
آشنایی کافی با نرم افزاری ضروری و مرتبط با کار
برخورداری از قدرت تحلیل و محاسباتی بالا
داشتن حس مسئولیت پذیری و امانت داری
منظم بودن و داشتن روحیه کار تیمی بالا
گذراندن حداقل 100 واحد درسی برای دانشجویان
مقید بودن به اصول و قوانین شرکت یا سازمان پذیرنده
توصیه می شود که متقاضیان گرامی در ارائه مستندات مربوط به شرایط کارآموزی حسابداری صادقانه عمل کنند، چراکه در غیر این صورت با مشخص شدن هر گونه اطلاعات مغایر با واقعیت نه تنها ممکن است از دوره کارآموزی اخراج شود بلکه گاهی شانس و فرصت های خوب کاری را از دست می دهند.
مدارک لازم برای استخدام کارآموزی حسابداری
قطعا ارائه مدارک لازم برای استخدام کارآموزی حسابداری برای احراز شرایط متقاضیان جهت شرکت در دوره ضروری است. این مدارک معمولا در همان ابتدای کار خواسته می شوند، به همین دلیل خوب است که متقاضیان با این موارد که در ادامه به آن ها اشاره شده است آشنا شوند.
اصل و کپی مدرک دانشگاهی یا گواهی پایان دوره تحصیلی
معرفی نامه دانشگاه یا موسسه مربوطه
اصل و کپی کارت ملی
اصل و کپی صفحات شناسنامه
عکس پرسنلی
علاوه بر آنچه که در بالا درباره مدارک لازم برای استخدام کارآموزی حسابداری گفته شد، توصیه می شود که اگر از امتیازات یا رتبه های علمی خاصی برخوردار است حتما در زمان ثبت نام آن را به متصدی یا کارشناسان مربوطه ارائه دهد. به ویژه برای کارآموزی در شرکت های سطح بالا که غالبا شرایط دشوارتری تعیین کرده و به افراد با رزومه قوی بهای بیشتری می دهند.
برای کارآموزی حسابداری کجا بریم
یکی از سوالات رایج متقاضیان استخدام کارورز حسابدار یا افرادی که در شرف گذراندن این دوره هستند، آن است که برای کارآموزی حسابداری کجا بریم. خوشبختانه امروزه فرصت شرکت در چنین دوره هایی بسیار بیشتر از گذشته شده است و تقریبا می توان گفت که برای هر شخصی با هر نوع سواد علمی یک شانس متناسب با او وجود دارد.
از جمله روش های اقدام برای این مورد، مراجعه به آگهی های استخدامی است. همه روزه چندین آگهی استخدامی با عنوان کارآموز حسابداری از سوی شرکت های مختلف در سایت های استخدام و کاریابی منتشر می شود که در آن از افراد علاقه مند و واجد شرایط دعوت به همکاری می کنند.
همچنین برای اطلاع از شرایط استخدام و وظایف کاری در نظر گرفته شده متقاضیان می توانند به متن آگهی مربوطه مراجعه کرده و سپس در صورت برخورداری از آن ها برای همکاری درخواست دهد. البته گاهی نیز محل کارورزی یا کارآموزی توسط خود دانشگاه تعیین می شود که در این صورت لازم است تا شخص ضمن به همراه داشتن معرفی نامه یا سایر مدراک، به محل مربوط مراجعه کند.
نحوه استخدام کارورزی حسابداری
در توضیحات فوق گفته شد که برای کارآموزی و یافتن موقعیت های مناسب به کجا باید مراجعه کرد. با این حال مراحلی که باید برای این منظور طی شود وهمچنین نحوه استخدام کارورزی حسابداری برای بسیاری از افرادی که قبلا چنین تجربه ای نداشتند، مبهم است. البته باید توجه داشت که مراحل انجام این کار برای دانشجویانی که واحد کارورزی یا کارآموزی دارند با افرادی که به طور آزاد مایل به استفاده از این فرصت می باشند، اندکی متفاوت است.
در این میان با توجه به آنکه بیشترین تعداد متقاضیان را دانشجویان حسابداری تشکیل می دهد که در شرف فارغ التحصیلی هستند، در ادامه مراحل نحوه و مراحل این کار به صورت گام به گام شرح شده است. این مراحل برای حضور در شرکت های خصوصی و دولتی تقریبا به یک شکل می باشند.
دانشجو ابتدا باید به اداره آموزش دانشکده خود مراجعه کنند تا شرایط او برای اخذ واحد کارآموزی تائید شود.
در مرحله بعد محل کارآموزی مشخص شده و بایستی هماهنگی های لازم با استاد به عمل آید.
فرم درخواست معرفی دانشجو جهت سپری کردن دوره کارآموزی می بایست تکمیل شود.
در این مرحله لازم است تا شخص به محل کارآموزی مراجعه و ضمن پر کردن فرم تثبیت کارآموزی آن را در اسرع وقت ارائه نماید.
پس از گذراندن دوره و اتمام آن لازم است گزارش کارآموزی مطابق با دستورالعمل های مربوطه تکمیل شود.
البته این نکته را نیز باید عنوان کرد که در اغلب دانشگاه ها برای پر کردن فرم درخواست کارآموزی باید به سایت گلستان مراجعه کرد که در این صورت قبل از هر چیز باید از طریق سایت مذکور برای ارائه درخواست به دانشگاه اقدام کرد. همچنین پس از اتمام دوره کافی است بایستی گواهی تائید آن را که مهمور به مهر شرکت مربوطه است به آموزش دانشگاه تحویل دهد.
افرادی که به صورت آزاد برای این امر اقدام می کنند باید به همان ترتیبی که در بالا اشاره شد، ابتدا شرکت های پذیرنده را در استخدام و کاریابی پیدا کنند و سپس درخواست خود را ارائه دهند. در نهایت نیز به کارآموز گواهی پایان دوره از سوی شرکت داده می شود.
کارورزی حسابداری چند ساعت است؟
تعداد واحدهای اختصاص یافته به کارورزی در رشته حسابداری بین 2 تا 3 واحد است. از میان 20 نمره این واحد، 16 نمره آن توسط استاد کارآموزی یا کارورزی و 4 نمره از سوی سرپرست کارآموزی اختصاص داده می شود. میزان این نمره نیز بستگی به نحوه عملکرد شخص و همچنین گزارشی دارد که او ارائه می دهد.
حال باید دید که کارورزی حسابداری چند ساعت است؟ در جواب می بایست اشاره کرد که بسته به تعداد واحد درسی، تعداد ساعات کارآموزی نیز متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، برای 3 واحد کارآموزی، غالبا 380 ساعت بوده که در این میان، 139 ساعت آن نظری و 241 ساعت کارورزی می باشد.
اما برای 2 واحد درسی مجموعا 240 ساعت اختصاص داده می شود. همچنین درباره ساعات و روزهای حضور در دوره نیز باید گفت که معمولا شخص باید 5 روز در هفته و روزی 3 ساعت در محل حاضر شود که البته برخی اوقات این موارد توسط دانشگاه یا کارفرما دچار تغییراتی می شود.
حقوق کارآموزی حسابداری
در کنار تمام جوانبی که به آن ها پرداخته شد، یک سوال مهم این است که تکلیف حقوق و درآمد کارآموزی حسابداری چیست؟ آیا به این افراد در دوره کارآموزی حقوقی تعلق می گیرد یا خیر. حقیقت این است که هیچ روال ثابتی در این باره وجود ندارد، چراکه برخی از شرکت ها به کارآموز حقوق می دهند و برخی دیگر فقط هزینه رفت و آمد کارآموز را پرداخت می کنند.
این در حالی است که در قانون اساسی چند ماده صراحتا به این امر پرداخته و قید نموده است که چه افرادی که جهت آموزش حرفه ای خاص دوره کارآموزی را می گذرانند و چه آن دسته از افرادی که در این دوره قصد ارتقای مهارت دارند، باید حقوق دریافت کنند و مزد آن ها نباید از مزد ثابت یا مبلغ مشخص شده کمتر باشد.
بنابراین، اگر شرکت یا سازمانی به بهانه کارآموزی استخدام کارورز حسابدار نموده و به او حقوق پرداخت نکند، متخلف شناخته خواهد شد. از این رو اگر شخصی مورد اجحاف قرار گرفت، می تواند مراتب را از طریق قانون پیگری نماید. در مورد کارآموزی دانشجویان نیز باید مطابق با دستورالعمل اجرایی دوره کارآموزی دانش آموختگان دانشگاهی عمل نمود.
اگر پس از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص کارآموزی حسابداری داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره بانک استخدام تماس بگیرید. کارشناسان بانک استخدام تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.